pomidory czosnkowe na zimę bez octu w słoiku

dobre jako dodatek do każdego świątecznego posiłku! Pomidory na zimę bez octu i kwasu cytrynowego docenią wszyscy nie-miłośnicy marynat. Przygotowują się bardzo prosto i szybko z dostępnych produktów. Smak jest słodki, z zapachem czosnku-dobrze jest przekąsić mocne napoje.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
27 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić pomidory bez octu na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz gęste i małe pomidory, idealne są wiśnie. Pomidory i pietruszkę dokładnie umyć i osuszyć. Umyj słoiki gorącą wodą i sodą oczyszczoną i dobrze spłucz. Sterylizuj nad parą przez 5 minut, a żelazne pokrywki gotuj w wodzie przez 10 minut po ugotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W gorących słoikach umieść gałązki pietruszki oraz obrany i posiekany czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż czyste pomidory w gorących słoikach na wieszakach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę do rondla i dodaj cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej grubo zmieloną sól do rondla. Lepiej nie brać drobnej soli, ponieważ łatwo ją przesolić. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Gotuj przez kilka minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij pomidory solanką do samej góry i przykryj pokrywkami. Umieść czystą szmatkę na dnie garnka i ustaw słoiki, aby się nie dotykały. Wlej gorącą wodę, aby przykryła słoiki na 2/3 wysokości. Umieść na średnim ogniu, zagotuj i sterylizuj słoiki przez 10 minut, po pojawieniu się pęcherzyków na wewnętrznych ścianach. Wyjmij słoiki i dokładnie zamknij. Zawiń, odwracając do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przechowuj pomidory w suchym, zimnym miejscu. Smacznego.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, po procesie gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy