skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić pomidory bez octu na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wybierz gęste i małe pomidory, idealne są wiśnie. Pomidory i pietruszkę dokładnie umyć i osuszyć. Umyj słoiki gorącą wodą i sodą oczyszczoną i dobrze spłucz. Sterylizuj nad parą przez 5 minut, a żelazne pokrywki gotuj w wodzie przez 10 minut po ugotowaniu.
Krok 2:
W gorących słoikach umieść gałązki pietruszki oraz obrany i posiekany czosnek.
Krok 3:
Ułóż czyste pomidory w gorących słoikach na wieszakach.
Krok 4:
Wlej wodę do rondla i dodaj cukier.
Krok 5:
Wlej grubo zmieloną sól do rondla. Lepiej nie brać drobnej soli, ponieważ łatwo ją przesolić. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Gotuj przez kilka minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Krok 6:
Napełnij pomidory solanką do samej góry i przykryj pokrywkami. Umieść czystą szmatkę na dnie garnka i ustaw słoiki, aby się nie dotykały. Wlej gorącą wodę, aby przykryła słoiki na 2/3 wysokości. Umieść na średnim ogniu, zagotuj i sterylizuj słoiki przez 10 minut, po pojawieniu się pęcherzyków na wewnętrznych ścianach. Wyjmij słoiki i dokładnie zamknij. Zawiń, odwracając do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 7:
Przechowuj pomidory w suchym, zimnym miejscu. Smacznego.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
przed włożeniem całych pomidorów do słoików przebij je w kilku miejscach wykałaczką. Następnie podczas nalewania gorącej solanki skóra nie pęknie.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, po procesie gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g