kompot z gruszkami i śliwkami

w środku zbiorów część owoców można puścić kompoty. Ten kompot można również zamknąć na zimę. Aby to zrobić, podczas gotowania dodaj 5 g kwasu cytrynowego i wlej kompot do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
19 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania kompotu z gruszkami i śliwkami potrzebujemy: wody, gruszek, śliwek, cukru i mięty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki, gruszki i miętę dobrze umyć, osuszyć. Pokrój gruszki na 4 części, usuń rdzeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię włożyć plasterki gruszek, całe śliwki, dodać cukier. Wlej wodę do rondla, podpal.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy woda się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia. Ułóż gałązki świeżej mięty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj garnek pokrywką i kompot przez 30 minut do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj kompot schłodzony. Smacznego!

kompot to tradycyjny napój dla narodów Europy Wschodniej i Rosji, podawany na deser i łączący wywary i syropy z różnych upraw owoców i jagód. Samo słowo przyszło do nas z francuskiego leksykonu, a wcześniej bulion owocowy nazywano po prostu vzvar lub uzvar. Ten napój był uważany za świąteczny i często podawany na świąteczny stół, a znany był w Rosji od XVIII wieku. W swojej ojczyźnie, we Francji, pojawił się znacznie wcześniej w postaci przecierów owocowych, które można teraz kupić na wąskich uliczkach najbardziej romantycznego kraju.

przenosząc się na Rosyjskie stoły, kompot natychmiast zakochał się w zwykłych ludziach i stał się jednym z kluczowych dań podczas posiłku. Zaletą tego napoju było również to, że można go było przygotować, zarówno z cukrem, jak i bez niego, zachowując maksimum użytecznych właściwości użytych surowców, jego smaku i aromatu. Jednocześnie do zbioru kompotu można było użyć nie tylko owoców i jagód, ale nawet warzyw, a także niektórych zbóż, aby zwiększyć jego wartość odżywczą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy