skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania kompotu z gruszkami i śliwkami potrzebujemy: wody, gruszek, śliwek, cukru i mięty.
Krok 2:
Śliwki, gruszki i miętę dobrze umyć, osuszyć. Pokrój gruszki na 4 części, usuń rdzeń.
Krok 3:
Na patelnię włożyć plasterki gruszek, całe śliwki, dodać cukier. Wlej wodę do rondla, podpal.
Krok 4:
Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
Krok 5:
Gdy woda się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia. Ułóż gałązki świeżej mięty.
Krok 6:
Przykryj garnek pokrywką i kompot przez 30 minut do ostygnięcia.
Krok 7:
Podawaj kompot schłodzony. Smacznego!
kompot to tradycyjny napój dla narodów Europy Wschodniej i Rosji, podawany na deser i łączący wywary i syropy z różnych upraw owoców i jagód. Samo słowo przyszło do nas z francuskiego leksykonu, a wcześniej bulion owocowy nazywano po prostu vzvar lub uzvar. Ten napój był uważany za świąteczny i często podawany na świąteczny stół, a znany był w Rosji od XVIII wieku. W swojej ojczyźnie, we Francji, pojawił się znacznie wcześniej w postaci przecierów owocowych, które można teraz kupić na wąskich uliczkach najbardziej romantycznego kraju.
przenosząc się na Rosyjskie stoły, kompot natychmiast zakochał się w zwykłych ludziach i stał się jednym z kluczowych dań podczas posiłku. Zaletą tego napoju było również to, że można go było przygotować, zarówno z cukrem, jak i bez niego, zachowując maksimum użytecznych właściwości użytych surowców, jego smaku i aromatu. Jednocześnie do zbioru kompotu można było użyć nie tylko owoców i jagód, ale nawet warzyw, a także niektórych zbóż, aby zwiększyć jego wartość odżywczą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g