mięso w sosie śmietanowym z grzybami na patelni

świetny lunch lub kolacja-mięso z sosem grzybowym! Często gotuję to danie, zwłaszcza jesienią - często jedziemy na grzyby, szybki obiad-cebulę, kilka świeżych grzybów, kurczaka w kawałkach, wszystko smażyć, polać kwaśną śmietaną lub śmietaną - pyszne i szybkie!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować mięso z grzybami w sosie na patelni, weź mięso wieprzowe lub inne mięso, świeże lub mrożone grzyby (w tym przypadku gotowane i mrożone kurki), marchewkę i cebulę, śmietanę (tutaj - 20 %), olej, sól i pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na oleju lekko doprowadź cebulę do półprzezroczystości, dodaj marchewkę, lekko usmaż, włóż do głębokiej patelni lub rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikiem i pokrój na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko podsmaż wieprzowinę na tej samej patelni, dodając odrobinę oleju. Włóż do rondla do warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kurki, małe zostaw w całości. Lekko podsmaż,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę, podgrzej trochę mąką i rozcieńcz śmietaną, zagotuj. Sól, pieprz-lepiej świeżo zmielony pieprz z młyna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij powstały sos zawartością patelni. Dusić mięso z grzybami w sosie przez około pół godziny. Idź z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, makaronu lub ryżu, kaszy gryczanej - w każdym razie będzie bardzo smaczny!

jeśli gotujesz dla 1-2 osób, łatwiej jest umieścić wszystko krok po kroku w grubościennej patelni lub kotle, najpierw lekko usmażyć wszystko, a następnie zgasić. Okazuje się bardzo smaczne w każdym razie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy