skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować mięso z grzybami w sosie na patelni, weź mięso wieprzowe lub inne mięso, świeże lub mrożone grzyby (w tym przypadku gotowane i mrożone kurki), marchewkę i cebulę, śmietanę (tutaj - 20 %), olej, sól i pieprz.
Krok 2:
Na oleju lekko doprowadź cebulę do półprzezroczystości, dodaj marchewkę, lekko usmaż, włóż do głębokiej patelni lub rondla.
Krok 3:
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikiem i pokrój na małe kawałki.
Krok 4:
Lekko podsmaż wieprzowinę na tej samej patelni, dodając odrobinę oleju. Włóż do rondla do warzyw.
Krok 5:
Pokrój kurki, małe zostaw w całości. Lekko podsmaż,
Krok 6:
Dodaj mąkę, podgrzej trochę mąką i rozcieńcz śmietaną, zagotuj. Sól, pieprz-lepiej świeżo zmielony pieprz z młyna.
Krok 7:
Napełnij powstały sos zawartością patelni. Dusić mięso z grzybami w sosie przez około pół godziny. Idź z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, makaronu lub ryżu, kaszy gryczanej - w każdym razie będzie bardzo smaczny!
jeśli gotujesz dla 1-2 osób, łatwiej jest umieścić wszystko krok po kroku w grubościennej patelni lub kotle, najpierw lekko usmażyć wszystko, a następnie zgasić. Okazuje się bardzo smaczne w każdym razie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g