Sałatka krewetki kalmary czerwony kawior

piękny, oryginalny, na świąteczny stół! Sałatka z krewetkami, kalmarami i czerwonym kawiorem jest idealna na spotkanie drogich gości. Trzy podstawowe składniki, dziesięć minut aktywnego gotowania — a wykwintna uczta jest gotowa!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 18 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
153 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krewetkami, kalmarami i czerwonym kawiorem? Przygotuj jedzenie. Kalmary mogą być używane już obrane bez skóry lub ze skórą. Jeśli używasz nieobranych kałamarnic, musisz najpierw usunąć z nich skórę i usunąć wnętrze. Pamiętaj, aby usunąć chitynowe płytki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj kalmary. Jak gotować kalmary? Zagotuj wodę w rondlu i włóż przygotowane tusze kalmarów do wrzącej wody. Gotuj je przez dwie minuty po ponownym zagotowaniu. Nie gotuj dłużej, staną się twarde, gumowe i bez smaku. Odcedź i włóż mięso do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krewetki wstępnie rozmrozić i usunąć jelito, które wygląda jak ciemnozielona rurka biegnąca wzdłuż całego grzbietu krewetki. Moje zostały natychmiast oczyszczone. Ale jeśli nie zostanie usunięty przez producenta, musisz lekko przeciąć krewetki z tyłu i usunąć jelito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj krewetki. Jak gotować krewetki? Wrzuć je do osolonej wrzącej wody z liściem laurowym i gotuj przez dwie minuty po ponownym zagotowaniu. Podobnie jak kalmary, krewetki po długim gotowaniu stają się gumowe. Spuść wodę, usuń liść laurowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj schłodzone tusze kałamarnicy średniej wielkości słomką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostatnim krokiem jest zebranie sałatki w porcjowanych salaterkach, mieszając krewetki, kalmary i czerwony kawior. W razie potrzeby posolić do smaku i doprawić odrobiną majonezu. Domowy majonez jest tutaj idealny. Udekoruj sałatkę świeżą natką pietruszki. Sałatka jest gotowa do podania. Smacznego!

Nie daj się zwieść tak krótkiemu czasowi obróbki cieplnej kałamarnicy. Ten czas mu wystarczy. Co więcej, jego osobliwością jest to, że im dłużej się gotuje, tym twardsze staje się jego mięso.
krewetki można przeciąć na pół, ale nie zrobiłam tego. Bardziej lubię kontemplować całą krewetkę piękności.
ale jeśli chcesz osiągnąć mniej lub bardziej jednorodne cięcie, zamiast królewskich możesz po prostu użyć mniejszych krewetek.
polecam przygotować taką sałatkę tuż przed przybyciem gości. I dopraw majonezem tuż przed podaniem.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy