jeże z sosem

pyszne i satysfakcjonujące danie dla dzieci i dorosłych. Prawie wszystkie dzieci lubią takie jeże mięsne. Dlatego przygotowując je na lunch lub kolację, nie będziesz miał trudności z ich karmieniem. I żaden z dorosłych nie odmówi. A wszystko dlatego, że są bardzo smaczne i satysfakcjonujące.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 30 % 11 g
244 kcal
IG: 18 / 55 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

jak zrobić jeże z sosem? Przede wszystkim, aby przygotować jeże mięsne, przygotuj mięso mielone z dowolnego rodzaju mięsa lub weź gotowe.

w dużej ilości wody ugotuj ryż do miękkości. Następnie wrzuć go do durszlaka i polej zimną wodą, aby szybciej ostygł.

obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Przełóż 1 cebulę przez maszynkę do mięsa lub spróbuj bardzo drobno posiekać nożem.

w przestronnej misce połącz mięso mielone, gotowany ryż i posiekaną cebulę. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Możesz dodać trochę mielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj całą masę, aż będzie gładka, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.

uformuj małe kulki z powstałego mięsa mielonego i zwiń je w mąkę.

podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego.
ułóż kulki mięsne i smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie drobno posiekaj drugą cebulę i dodaj do patelni do kulek mięsnych. Smaż wszystko razem przez kilka minut.

osobno wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym. Dodaj do nich trochę wody. Wymieszaj i wlej sos na patelnię. Doprowadź wszystko do wrzenia, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. 5-7 minut po rozpoczęciu duszenia otwórz pokrywkę i odwróć jeże nożem lub widelcem, aby nasiąkły ze wszystkich stron.

możesz podawać takie jeże jako niezależne danie. I możesz dodać przystawkę z tłuczonych ziemniaków, ryżu lub spaghetti. Które podczas serwowania można polać sosem powstałym podczas duszenia.

sos śmietanowo-pomidorowy jest jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do przygotowania. Ale zawsze można go coś uzupełnić lub urozmaicić. Spróbuj podczas duszenia dodać trochę musztardy lub sosu sojowego, a otrzymasz nie mniej smaczne danie o nowych odcieniach smaku.

aby sos był nieco grubszy, dodaj trochę mąki rozcieńczonej w wodzie podczas duszenia.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy