skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić jeże z sosem? Przede wszystkim, aby przygotować jeże mięsne, przygotuj mięso mielone z dowolnego rodzaju mięsa lub weź gotowe.
w dużej ilości wody ugotuj ryż do miękkości. Następnie wrzuć go do durszlaka i polej zimną wodą, aby szybciej ostygł.
obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Przełóż 1 cebulę przez maszynkę do mięsa lub spróbuj bardzo drobno posiekać nożem.
w przestronnej misce połącz mięso mielone, gotowany ryż i posiekaną cebulę. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Możesz dodać trochę mielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj całą masę, aż będzie gładka, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.
uformuj małe kulki z powstałego mięsa mielonego i zwiń je w mąkę.
podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego.
ułóż kulki mięsne i smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie drobno posiekaj drugą cebulę i dodaj do patelni do kulek mięsnych. Smaż wszystko razem przez kilka minut.
osobno wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym. Dodaj do nich trochę wody. Wymieszaj i wlej sos na patelnię. Doprowadź wszystko do wrzenia, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. 5-7 minut po rozpoczęciu duszenia otwórz pokrywkę i odwróć jeże nożem lub widelcem, aby nasiąkły ze wszystkich stron.
możesz podawać takie jeże jako niezależne danie. I możesz dodać przystawkę z tłuczonych ziemniaków, ryżu lub spaghetti. Które podczas serwowania można polać sosem powstałym podczas duszenia.
sos śmietanowo-pomidorowy jest jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do przygotowania. Ale zawsze można go coś uzupełnić lub urozmaicić. Spróbuj podczas duszenia dodać trochę musztardy lub sosu sojowego, a otrzymasz nie mniej smaczne danie o nowych odcieniach smaku.
aby sos był nieco grubszy, dodaj trochę mąki rozcieńczonej w wodzie podczas duszenia.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g