wędzony królik

aromat i smak podbiją każdego konesera wędzonego mięsa! Wędzony królik przygotowany według tego przepisu okazuje się niezwykle aromatyczny, bardzo smaczny-miękki i soczysty. Sekretem potrawy jest wstępne marynowanie, a także gotowanie. Technologia wędzenia królika w ten sposób jest uważana za klasyczną, a zapach gotowego dania może doprowadzić do szaleństwa-jest tak apetyczny!
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 5 % 1 g
90 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h 30 min

klasyczny przepis na przygotowanie tego mięsnego przysmaku nie różni się prostotą i szybkością gotowania-będziesz musiał poświęcić czas i podjąć wysiłek. Ale doskonały wynik wynagrodzi wszystkie wysiłki-mięso okazuje się niezwykle aromatyczne, pyszne-miękkie, soczyste. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!

zaczynamy gotować. Oto, co zrobimy:

1. W odpowiednim pojemniku wlej suche przyprawy, czarny mielony pieprz, mielone goździki, a także musztardę. Dodajemy również zioła (zielona cebula, koperek, pietruszka, rozmaryn, tymianek, bazylia - możesz wybrać dowolne pachnące zioło, a każde z nich doda smaku). Wszystko dobrze wymieszaj. Umyj pomarańczę pod ciepłą wodą, a następnie wytrzyj ręcznikiem i pokrój na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy do szklanki i wlej połowę do pojemnika z przyprawami, dobrze wymieszaj.

2. Dokładnie pod bieżącą wodą umyj królika, a następnie osusz go ręcznikami papierowymi, a następnie przetrzyj tuszę przygotowaną pikantną mieszanką. Umieść królika w dużym pojemniku, wlej pozostały sok pomarańczowy na wierzch. Przykryj pojemnik pokrywką i wyjmij marynować w lodówce przez całą noc (12 godzin).

3. Następnego dnia wyjmujemy królika z marynaty i przenosimy na patelnię. Napełnij królika wodą, do której dodajemy ocet i wlewamy sól i cukier granulowany. Doprowadź płyn do wrzenia na dużym ogniu, po czym zmniejsz ogrzewanie do umiarkowanego i gotuj królika przez 20 minut.

4. W tym czasie przygotowujemy wędzarnię.

5. Gdy minie 20 minut, wyjmij królika z bulionu, pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie ponownie włóż królika do tej samej marynaty, pocieraj ze wszystkich stron przyprawami.

6. Połóż królika na grillu wędzarni i gotuj przez 2,5 godziny. Zasadniczo nie musisz siedzieć cały ten czas obok wędzarni - możesz robić swoje. Ale oczywiście musisz śledzić, od czasu do czasu zbliżając się do urządzenia.

królik jest podawany na stole, pokrojony na kawałki lub możesz podać go na dużym talerzu w całości. Taki królik jest równie smaczny zarówno na zimno, jak i na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy