skład / składniki
metoda gotowania
klasyczny przepis na przygotowanie tego mięsnego przysmaku nie różni się prostotą i szybkością gotowania-będziesz musiał poświęcić czas i podjąć wysiłek. Ale doskonały wynik wynagrodzi wszystkie wysiłki-mięso okazuje się niezwykle aromatyczne, pyszne-miękkie, soczyste. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
zaczynamy gotować. Oto, co zrobimy:
1. W odpowiednim pojemniku wlej suche przyprawy, czarny mielony pieprz, mielone goździki, a także musztardę. Dodajemy również zioła (zielona cebula, koperek, pietruszka, rozmaryn, tymianek, bazylia - możesz wybrać dowolne pachnące zioło, a każde z nich doda smaku). Wszystko dobrze wymieszaj. Umyj pomarańczę pod ciepłą wodą, a następnie wytrzyj ręcznikiem i pokrój na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy do szklanki i wlej połowę do pojemnika z przyprawami, dobrze wymieszaj.
2. Dokładnie pod bieżącą wodą umyj królika, a następnie osusz go ręcznikami papierowymi, a następnie przetrzyj tuszę przygotowaną pikantną mieszanką. Umieść królika w dużym pojemniku, wlej pozostały sok pomarańczowy na wierzch. Przykryj pojemnik pokrywką i wyjmij marynować w lodówce przez całą noc (12 godzin).
3. Następnego dnia wyjmujemy królika z marynaty i przenosimy na patelnię. Napełnij królika wodą, do której dodajemy ocet i wlewamy sól i cukier granulowany. Doprowadź płyn do wrzenia na dużym ogniu, po czym zmniejsz ogrzewanie do umiarkowanego i gotuj królika przez 20 minut.
4. W tym czasie przygotowujemy wędzarnię.
5. Gdy minie 20 minut, wyjmij królika z bulionu, pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie ponownie włóż królika do tej samej marynaty, pocieraj ze wszystkich stron przyprawami.
6. Połóż królika na grillu wędzarni i gotuj przez 2,5 godziny. Zasadniczo nie musisz siedzieć cały ten czas obok wędzarni - możesz robić swoje. Ale oczywiście musisz śledzić, od czasu do czasu zbliżając się do urządzenia.
królik jest podawany na stole, pokrojony na kawałki lub możesz podać go na dużym talerzu w całości. Taki królik jest równie smaczny zarówno na zimno, jak i na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g