Sałatka z buraków z rodzynkami

Prosta, smaczna i szybka sałatka! Do obiadu lub kolacji, oprócz dania głównego, z reguły podaje się sałatkę, która doskonale uzupełni drugą. Latem jest to zwykle sałatka ze świeżych warzyw, zimą zastępowane są sałatki z warzyw jesiennych, przechowywane przez długi czas, na przykład buraki, marchew. Z buraków można przygotować wiele pysznych potraw, najprostsze są sałatki z gotowanych warzyw. Wiele produktów łączy się z burakami, sałatka z buraków z rodzynkami jest bardzo smaczna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 48 % 13 g
156 kcal
IG: 7 / 29 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę. Głównymi składnikami tej sałatki są buraki i rodzynki, jak sama nazwa wskazuje. Czosnek i orzech włoski doskonale je uzupełnią i poprawią smak. W razie potrzeby skład składników można zwiększyć lub zmienić. Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Smak sałatki będzie zależeć nie tylko od zestawu składników i odmiany buraków, ale także od technologii jej gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Długotrwałe gotowanie buraków nie tylko pogarsza jakość warzywa, zmniejsza ilość zawartych w nim składników odżywczych, ale psuje smak. Dlatego lepiej piec buraki lub gotować nie dłużej niż pół godziny. Aby szybko zagotować się w wodzie, musisz dodać łyżeczkę sody. Buraki wyjmujemy z wody, schładzamy, obieramy i pocieramy na średniej tarce, wkładamy do głębokiej salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki lepiej kupić w sklepie bez pięknego połysku, co wskazuje na naturalność suszonych owoców i brak chemii podczas przetwarzania i przechowywania produktu. Rodzynki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i zalać gorącą wodą, odstawić na około 15 minut i puchnąć. Spuść wodę, wysusz rodzynki na ręczniku papierowym. Obierz czosnek i zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez prasę. Oczyść orzechy włoskie ze skorupy, drobno posiekaj jądra nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do buraków wysyłamy rodzynki, garść orzeszków piniowych, posiekany czosnek i orzechy włoskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby dodaj sól do smaku. Sałatkę doprawiamy majonezem. Majonez można w razie potrzeby zastąpić kwaśną śmietaną, danie będzie zdrowsze. Wymieszaj sałatkę. Pozwól sałatce trochę ostygnąć w lodówce i podawaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz podać sałatkę w dużej salaterce lub w małych porcjach. Taka sałatka zajmie godne miejsce na świątecznym stole jako przekąska o pikantnym smaku, a także doskonale uzupełni lunch i kolację w dni powszednie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy