skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sałatkę. Głównymi składnikami tej sałatki są buraki i rodzynki, jak sama nazwa wskazuje. Czosnek i orzech włoski doskonale je uzupełnią i poprawią smak. W razie potrzeby skład składników można zwiększyć lub zmienić. Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Smak sałatki będzie zależeć nie tylko od zestawu składników i odmiany buraków, ale także od technologii jej gotowania.
Krok 2:
Długotrwałe gotowanie buraków nie tylko pogarsza jakość warzywa, zmniejsza ilość zawartych w nim składników odżywczych, ale psuje smak. Dlatego lepiej piec buraki lub gotować nie dłużej niż pół godziny. Aby szybko zagotować się w wodzie, musisz dodać łyżeczkę sody. Buraki wyjmujemy z wody, schładzamy, obieramy i pocieramy na średniej tarce, wkładamy do głębokiej salaterki.
Krok 3:
Rodzynki lepiej kupić w sklepie bez pięknego połysku, co wskazuje na naturalność suszonych owoców i brak chemii podczas przetwarzania i przechowywania produktu. Rodzynki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i zalać gorącą wodą, odstawić na około 15 minut i puchnąć. Spuść wodę, wysusz rodzynki na ręczniku papierowym. Obierz czosnek i zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez prasę. Oczyść orzechy włoskie ze skorupy, drobno posiekaj jądra nożem.
Krok 4:
Do buraków wysyłamy rodzynki, garść orzeszków piniowych, posiekany czosnek i orzechy włoskie.
Krok 5:
W razie potrzeby dodaj sól do smaku. Sałatkę doprawiamy majonezem. Majonez można w razie potrzeby zastąpić kwaśną śmietaną, danie będzie zdrowsze. Wymieszaj sałatkę. Pozwól sałatce trochę ostygnąć w lodówce i podawaj.
Krok 6:
Możesz podać sałatkę w dużej salaterce lub w małych porcjach. Taka sałatka zajmie godne miejsce na świątecznym stole jako przekąska o pikantnym smaku, a także doskonale uzupełni lunch i kolację w dni powszednie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g