skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do sałatek. Grzyby w puszkach wrzucamy do durszlaka i bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć. Wyciągamy ananasy z syropu, a także wkładamy je do durszlaka, aby syrop się ułożył. Filet z kurczaka gotujemy lub pieczemy. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy. Sortujemy zielenie, myjemy, osuszamy. Czyścimy-myjemy surowe warzywa. Marchewki myjemy tylko i gotujemy do miękkości przez 20-30 minut, sprawdzając gotowość widelcem lub nożem.
Krok 2:
Pokrój grzyby tak małe, jak to możliwe (możesz wziąć dowolne, mam masło). Wlej olej roślinny do gorącej patelni. Gdy tylko się rozgrzeje, włóż posiekaną cebulę, smaż trochę, dodaj grzyby w puszkach. Smażyć, aż cebula się ściemni (5-7 minut). Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 3:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę około 0,5 cm x 0,5 cm.
Krok 4:
Pokrój marchewki w cienkie paski. Wytnij 3 cienkie plasterki marchewki, aby jeden koniec był węższy, dzięki czemu wyglądają jak Tłuczki. Zostawiamy je do dekoracji sałatki. Posiekaj koperek.
Krok 5:
Zetrzyj twardy ser. Pokrój jajka na małe kostki.
Krok 6:
Rozłóż liście sałaty na dużym płaskim talerzu lub naczyniu, połóż warstwę już schłodzonych grzybów z cebulą na wierzchu. Tej warstwy nie można posmarować majonezem ani kwaśną śmietaną, ponieważ sama w sobie jest dość soczysta.
Krok 7:
Następnie rozłóż warstwę pokrojonego fileta z kurczaka, równomiernie posmaruj majonezem. Jeśli kurczak został ugotowany bez soli, możesz dodać trochę soli i pieprzu do tej warstwy.
Krok 8:
Następnie rozłóż plastry ananasa, majonezem lub kwaśną śmietaną możesz posmarować trochę lub wcale.
Krok 9:
Następnie - tarty ser, majonez.
Krok 10:
Teraz - gotowana marchewka – majonez.
Krok 11:
A ostatnia warstwa to posiekane jajka, możesz trochę dodać soli. Ostrożnie nałóż warstwę majonezu na całą powierzchnię sałatki.
Krok 12:
Posyp sałatkę posiekanym koperkiem. Dekorujemy kalią kalii: łodygi - z piór zielonej cebuli, płatki-z sera, Tłuczki - z 3 pozostawionych specjalnie do tego zwężonych plasterków marchwi. Poczęstuj się, sałatka jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal / 100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g