Sałatka Calla z kurczakiem i ananasem

bardzo smaczna, delikatna, obfita i piękna sałatka ozdobi każdą uroczystość. Ta sałatka jest łatwa i prosta. Wszystkie składniki sałatki są bardzo dobrze połączone, dzięki czemu są delikatne, apetyczne. Jedyna trudność, którą możesz napotkać lub nie (czego Ci życzę!), znalazła się na etapie dekorowania sałatki. Osobiście zawiodłem się na roztopionym serze: okazał się zbyt miękki i niesforny. Próba wycięcia z niego warstw i zwinięcia ich w płatki kalii nie powiodła się. W rzeczywistości nie ma znaczenia, z jakiego sera zostaną wykonane kwiaty w tej sałatce. Zastąpiłem więc ser topiony twardym serem i zrobiłem z niego płatki. Lepiej oczywiście w tym przypadku wybrać ser topiony o odpowiedniej jakości lub ser twardy bez dziur. I idealna opcja: kup już przygotowany ser do tostów. Jeśli zdecydujesz się na tę drobiazg, sałatka, moim zdaniem, zasługuje na uwagę, a nawet może stać się jedną z ulubionych. W każdym razie taki stał się w mojej rodzinie. Cieszy, że jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, co jest szczególnie ważne, jeśli czekasz na wizytę w dużej firmie.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 67 % 24 g
węglowodany 11 % 4 g
251 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do sałatek. Grzyby w puszkach wrzucamy do durszlaka i bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy wodzie spłynąć. Wyciągamy ananasy z syropu, a także wkładamy je do durszlaka, aby syrop się ułożył. Filet z kurczaka gotujemy lub pieczemy. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy. Sortujemy zielenie, myjemy, osuszamy. Czyścimy-myjemy surowe warzywa. Marchewki myjemy tylko i gotujemy do miękkości przez 20-30 minut, sprawdzając gotowość widelcem lub nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój grzyby tak małe, jak to możliwe (możesz wziąć dowolne, mam masło). Wlej olej roślinny do gorącej patelni. Gdy tylko się rozgrzeje, włóż posiekaną cebulę, smaż trochę, dodaj grzyby w puszkach. Smażyć, aż cebula się ściemni (5-7 minut). Zdejmij patelnię z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka kroimy w kostkę około 0,5 cm x 0,5 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w cienkie paski. Wytnij 3 cienkie plasterki marchewki, aby jeden koniec był węższy, dzięki czemu wyglądają jak Tłuczki. Zostawiamy je do dekoracji sałatki. Posiekaj koperek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj twardy ser. Pokrój jajka na małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż liście sałaty na dużym płaskim talerzu lub naczyniu, połóż warstwę już schłodzonych grzybów z cebulą na wierzchu. Tej warstwy nie można posmarować majonezem ani kwaśną śmietaną, ponieważ sama w sobie jest dość soczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż warstwę pokrojonego fileta z kurczaka, równomiernie posmaruj majonezem. Jeśli kurczak został ugotowany bez soli, możesz dodać trochę soli i pieprzu do tej warstwy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż plastry ananasa, majonezem lub kwaśną śmietaną możesz posmarować trochę lub wcale.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie - tarty ser, majonez.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz - gotowana marchewka – majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A ostatnia warstwa to posiekane jajka, możesz trochę dodać soli. Ostrożnie nałóż warstwę majonezu na całą powierzchnię sałatki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp sałatkę posiekanym koperkiem. Dekorujemy kalią kalii: łodygi - z piór zielonej cebuli, płatki-z sera, Tłuczki - z 3 pozostawionych specjalnie do tego zwężonych plasterków marchwi. Poczęstuj się, sałatka jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal / 100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy