konfitura pomarańczowa

ozdobi każdy stół i wakacje jednym wyglądem! Ale jaki smak!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 37 g
150 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

zawsze byłem zaskoczony, że to samo jedzenie może mieć w różnych językach przeciwną nazwę. Na przykład dla nas konfitura to coś w rodzaju gęstego dżemu, a dla Anglików to Marmolada ale w końcu mamy marmoladę zupełnie inne jedzenie. Ten przepis kulinarny nazywa się marmoladą pomarańczową, przeczytaj konfiturę.
sterylizuj słoiki we wrzącej wodzie przez 10-15 minut. Następnie wyciągamy je i kładziemy do góry nogami na ręczniku do wyschnięcia.
pomarańcze i musisz wybrać małe, przeciąć na pół. I użyj łyżki, aby zgarnąć całą miazgę do miski. Na razie zostawiamy Skórki. Włóż miąższ pomarańczy wraz z pestkami i sokiem do blendera i przewiń, aż będzie gładki. Następnie przetrzyj tę masę przez sito na patelnię. Dodaj tam kawałek skórki, pokrojony w cienkie paski. Wlej sok z cytryny i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż mieszanina zmniejszy się o połowę. Zaczynamy dodawać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Gotuj na małym ogniu przez dziesięć minut i stale usuwaj pianę z powierzchni. Bierzemy trochę konfitury do próby i schładzamy. Jeśli jest zamrożony jak galaretka, jest gotowy. Jeśli nie, nadal gotuj przez około 10 minut.
gotową konfiturę lekko schłodzić i włożyć do słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy