pilaw z rybą

niezwykłe połączenie produktów! Wspaniały smak! Orientalne danie z ryżu i ryb z dużą ilością przypraw. Klasyczna receptura wykorzystuje basę, ale w razie potrzeby można ją zastąpić inną rybą. Doskonale ugotowany ryż pozostaje kruchy i idealnie komponuje się z smażonymi kawałkami ryby.
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 69 % 18 g
128 kcal
IG: 11 / 56 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

spośród całego zestawu składników do przygotowania pilawu rybnego najdłużej gotuje się ryż. Wlej go do sita, spłucz bieżącą wodą, aż stanie się przezroczysty. Wlej go do głębokiej miski, zalej zimną wodą i pozostaw na 15 minut do pęcznienia. Pomoże to ryżowi szybko się ugotować i nie zamieni się w owsiankę.

obierz cebulę, umyj, wysusz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, rozłóż cebulę i od czasu do czasu mieszając smaż go najpierw, aż będzie przezroczysty, a następnie na złoty odcień. Doprawiamy cebulę przyprawami: używa się dość dużej ilości przypraw, ale to właśnie tworzy szczególny smak i aromat. W razie potrzeby niektóre z nich można usunąć lub dodać nowe.

dopraw cebulę posiekanym kminkiem, cynamonem, imbirem, goździkami, solą i czarnym pieprzem. Następnie wlej bulion. Lepiej jest użyć rybnego-wtedy nic nie zakłóci harmonii smaku. Możesz użyć bulionu z kurczaka - jego smak jest uniwersalny i pasuje do każdego dania.

na dużym ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Spuść wodę z ryżu i dodaj do patelni, dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką, aż będzie ugotowany. Ryż będzie gotował przez około 30 minut. Po 15 minutach wymieszaj, przykryj ponownie i pozostaw do zakończenia procesu. Gdy tylko ryż będzie gotowy, wyłącz ogień, ale nie otwieraj pokrywy przez kolejne 10 minut-powinien dobrze się gotować na parze.

podczas gotowania ryżu zajmijmy się rybą. Obieramy rybę, myjemy i usuwamy z niej filety. Spłucz, osusz suchymi ręcznikami i pokrój na duże kawałki.

dopraw kawałki solą i czarnym pieprzem. Wlej mąkę do talerza i zanurz każdy kawałek ze wszystkich stron, aby uzyskać jednolitą skórkę. Rozgrzej olej roślinny i usmaż rybę na dużym ogniu, aż z każdej strony zarumieni się.

gotowy ryż kładziemy na talerzach, uzupełniamy kawałkami ryby na wierzchu, posypujemy orzeszkami pinii, ziołami i uzupełniamy plasterkiem cytryny. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy