skład / składniki
metoda gotowania
spośród całego zestawu składników do przygotowania pilawu rybnego najdłużej gotuje się ryż. Wlej go do sita, spłucz bieżącą wodą, aż stanie się przezroczysty. Wlej go do głębokiej miski, zalej zimną wodą i pozostaw na 15 minut do pęcznienia. Pomoże to ryżowi szybko się ugotować i nie zamieni się w owsiankę.
obierz cebulę, umyj, wysusz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, rozłóż cebulę i od czasu do czasu mieszając smaż go najpierw, aż będzie przezroczysty, a następnie na złoty odcień. Doprawiamy cebulę przyprawami: używa się dość dużej ilości przypraw, ale to właśnie tworzy szczególny smak i aromat. W razie potrzeby niektóre z nich można usunąć lub dodać nowe.
dopraw cebulę posiekanym kminkiem, cynamonem, imbirem, goździkami, solą i czarnym pieprzem. Następnie wlej bulion. Lepiej jest użyć rybnego-wtedy nic nie zakłóci harmonii smaku. Możesz użyć bulionu z kurczaka - jego smak jest uniwersalny i pasuje do każdego dania.
na dużym ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Spuść wodę z ryżu i dodaj do patelni, dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką, aż będzie ugotowany. Ryż będzie gotował przez około 30 minut. Po 15 minutach wymieszaj, przykryj ponownie i pozostaw do zakończenia procesu. Gdy tylko ryż będzie gotowy, wyłącz ogień, ale nie otwieraj pokrywy przez kolejne 10 minut-powinien dobrze się gotować na parze.
podczas gotowania ryżu zajmijmy się rybą. Obieramy rybę, myjemy i usuwamy z niej filety. Spłucz, osusz suchymi ręcznikami i pokrój na duże kawałki.
dopraw kawałki solą i czarnym pieprzem. Wlej mąkę do talerza i zanurz każdy kawałek ze wszystkich stron, aby uzyskać jednolitą skórkę. Rozgrzej olej roślinny i usmaż rybę na dużym ogniu, aż z każdej strony zarumieni się.
gotowy ryż kładziemy na talerzach, uzupełniamy kawałkami ryby na wierzchu, posypujemy orzeszkami pinii, ziołami i uzupełniamy plasterkiem cytryny. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g