Sałatka białoruska z wątróbką i grzybami

obfita i wysokokaloryczna sałatka na dni powszednie i święta. Ta sałatka może być spożywana jako niezależne danie. Jest bardzo smaczny i szybko zaspokaja głód, a także doskonale nadaje się do posiłku w domu lub na świąteczną ucztę. Taka prosta i niedroga sałatka ma doskonały smak, więc na pewno ci się spodoba.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 11 % 3 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy na sałatkę. Wątróbkę drobiową kroimy na średnie kawałki. Grzyby myjemy, a także kroimy na kawałki średniej wielkości. Odetnij końcówki z ogórków i pokrój na pół koła. Ogórki mogą być solone lub marynowane. Trzy marchewki na zwykłej tarce, koreańskiej tarce do marchwi lub pokrojone w cienkie paski. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć wątrobę na rozgrzanej patelni z dodatkiem 30 ml oleju roślinnego. Ogień jest większy niż przeciętny, czas smażenia wynosi 7-8 minut. Pod koniec procesu wątroba jest lekko solona (dosłownie 1 szczypta)- na początku nie trzeba solić, w przeciwnym razie stanie się twarda. Wymieszaj kilka razy. Gotową wątrobę przenosimy na talerz do ostygnięcia, spuszczamy powstały sok, aby sałatka nie okazała się wodnista.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż grzyby na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym (30 ml). Smażyć mieszając na średnim ogniu przez 5 minut. Gotowe grzyby przełożyć na talerz i ostudzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć cebulę i marchewkę na umiarkowanym ogniu na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym (30 ml) przez 10 minut podczas mieszania. Po dodaniu do sałatki warzywa powinny być schłodzone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, zanurzamy w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną, obieramy i kroimy w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przystępujemy do montażu sałatki. Do głębokiej miski przenosimy wątrobę, grzyby, jajka, ogórki oraz smażoną cebulę i marchewkę. Dodaj majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszaj. Sałatka gotowa!

Używaj świeżych i wysokiej jakości produktów i gotuj ściśle według przepisu, aby wynik cię nie zawiódł i możesz zjeść smaczny posiłek i nakarmić rodzinę i gości do syta, jeśli sałatka jest przeznaczona na uroczystą okazję. Przepis jest prosty, przygotowanie sałatki zajmie co najmniej 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy