skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy na sałatkę. Wątróbkę drobiową kroimy na średnie kawałki. Grzyby myjemy, a także kroimy na kawałki średniej wielkości. Odetnij końcówki z ogórków i pokrój na pół koła. Ogórki mogą być solone lub marynowane. Trzy marchewki na zwykłej tarce, koreańskiej tarce do marchwi lub pokrojone w cienkie paski. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 2:
Smażyć wątrobę na rozgrzanej patelni z dodatkiem 30 ml oleju roślinnego. Ogień jest większy niż przeciętny, czas smażenia wynosi 7-8 minut. Pod koniec procesu wątroba jest lekko solona (dosłownie 1 szczypta)- na początku nie trzeba solić, w przeciwnym razie stanie się twarda. Wymieszaj kilka razy. Gotową wątrobę przenosimy na talerz do ostygnięcia, spuszczamy powstały sok, aby sałatka nie okazała się wodnista.
Krok 3:
Połóż grzyby na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym (30 ml). Smażyć mieszając na średnim ogniu przez 5 minut. Gotowe grzyby przełożyć na talerz i ostudzić.
Krok 4:
Smażyć cebulę i marchewkę na umiarkowanym ogniu na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym (30 ml) przez 10 minut podczas mieszania. Po dodaniu do sałatki warzywa powinny być schłodzone.
Krok 5:
Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, zanurzamy w zimnej wodzie, aż całkowicie ostygną, obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 6:
Przystępujemy do montażu sałatki. Do głębokiej miski przenosimy wątrobę, grzyby, jajka, ogórki oraz smażoną cebulę i marchewkę. Dodaj majonez.
Krok 7:
Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszaj. Sałatka gotowa!
Używaj świeżych i wysokiej jakości produktów i gotuj ściśle według przepisu, aby wynik cię nie zawiódł i możesz zjeść smaczny posiłek i nakarmić rodzinę i gości do syta, jeśli sałatka jest przeznaczona na uroczystą okazję. Przepis jest prosty, przygotowanie sałatki zajmie co najmniej 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g