sałatka Olivier z łososiem i ogórkiem

niesamowicie pyszny Olivier ze świeżym ogórkiem i lekko solonym łososiem! Wariant przepisu na sałatkę Oliviera.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 38 % 8 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ziemniaki w mundurkach, odcedź, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj świeże ogórki, osusz, pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórki kiszone są również krojone w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otwórz słoik zielonego groszku, odcedź płyn i dodaj groszek do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój łososia w kostkę lub paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem, dodaj sól, pieprz i zioła do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj sałatkę do woli i możesz ją podać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy