skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla i dodaj mączkę do zimnego mleka. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek (wygodnie jest użyć trzepaczki lub zrobić odwrotnie - wlać trochę mleka do dna, wtedy w ogóle nie ma grudek).
2. Umieść patelnię na kuchence i zagotuj owsiankę przy ciągłym mieszaniu. Gotuj przez minutę i zdejmij z ognia.
3. Dodaj masło i cukier (do smaku), dobrze wymieszaj i gotowe.
można podawać z dodatkiem miodu i ulubionych owoców, suszonych owoców i orzechów. Lepiej nie jeść orzechów z owocami, wiele z tego połączenia ma wzdęcia, zwłaszcza u dzieci. Taka owsianka jest również dobra z cynamonem, mielonym anyżem lub wanilią.
dzieci lepiej nie dodawać cukru do owsianki. Ich receptory są znacznie bardziej wrażliwe niż u dorosłych (jeśli mama nie daje cukru), więc owsianka z mącznicy lekarskiej z mlekiem i bananem jest dla nich słodyczą, a nawet jaka.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mączno owsiane - 363 kcal/100g