skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować kurki na zimę w słoikach, weź świeże kurki, sól, czosnek, koperek (lub ulubione przyprawy). Czasami dodaje się ocet, ale uważam, że będzie to marynata, więc nie wkładam octu do solonych kurków. Jeśli w ogóle nie ma warunków do przechowywania, użyj następującego przepisu (kurki na zimę jako świeże) lub włóż do tego więcej soli. Przed użyciem wystarczy umyć grzyby i trochę namoczyć z nadmiaru soli.
Krok 2:
Posortuj Grzyby, opłucz i zagotuj w osolonej wodzie (1 łyżka.łyżka soli na 2 litry wody oprócz wskazanych w przepisie). Gotuj kurki przez 20 minut od momentu wrzenia. Gotowe osiądą na dnie.
Krok 3:
Odcedź grzyby, wrzucając je do durszlaka. Nie wylewaj natychmiast wody, w której gotowano kurki. Część z nich nam się przyda.
Krok 4:
Teraz ułóż przygotowane grzyby w sterylnych słoikach, posypując solą, posiekanym czosnkiem i nasionami kopru.
Krok 5:
Napełnij słoiki kurkami do góry, grzyby powinny leżeć luźno, nie ubijaj ich.
Krok 6:
Teraz napełnij grzyby gorącym wywarem, w którym zostały ugotowane. Płyn nie powinien być większy niż czwarta część. Powierzchnię można pokryć olejem słonecznikowym, aby uniknąć kontaktu z powietrzem. W razie potrzeby po tym etapie grzyby można wysterylizować i zwinąć pokrywkami. Ale w domu nigdy nie polecam tego robić, aby uniknąć rozwoju zatrucia jadem kiełbasianym.
Krok 7:
Zamknij słoiki szczelnie pokrywkami, możesz użyć pokrywek nylonowych. Przechowuj solone grzyby w lodówce.
kurki na zimę w słoikach-proste i wygodne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurki - 13 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g