kurki na zimę w słoikach

przepis na marynowanie kurków na zimę w słoikach. Kurki na zimę w słoikach to świetna przekąska. Ponadto takie grzyby można podawać jako niezależne danie, doprawione kwaśną śmietaną, olejem słonecznikowym i przezroczystymi krążkami cebuli lub wykorzystać do przygotowania innych potraw - dodać kurki do sałatek, włożyć do zup, soli, dusić z kapustą i innymi warzywami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 33 % 1 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kurki na zimę w słoikach, weź świeże kurki, sól, czosnek, koperek (lub ulubione przyprawy). Czasami dodaje się ocet, ale uważam, że będzie to marynata, więc nie wkładam octu do solonych kurków. Jeśli w ogóle nie ma warunków do przechowywania, użyj następującego przepisu (kurki na zimę jako świeże) lub włóż do tego więcej soli. Przed użyciem wystarczy umyć grzyby i trochę namoczyć z nadmiaru soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj Grzyby, opłucz i zagotuj w osolonej wodzie (1 łyżka.łyżka soli na 2 litry wody oprócz wskazanych w przepisie). Gotuj kurki przez 20 minut od momentu wrzenia. Gotowe osiądą na dnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź grzyby, wrzucając je do durszlaka. Nie wylewaj natychmiast wody, w której gotowano kurki. Część z nich nam się przyda.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz ułóż przygotowane grzyby w sterylnych słoikach, posypując solą, posiekanym czosnkiem i nasionami kopru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij słoiki kurkami do góry, grzyby powinny leżeć luźno, nie ubijaj ich.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz napełnij grzyby gorącym wywarem, w którym zostały ugotowane. Płyn nie powinien być większy niż czwarta część. Powierzchnię można pokryć olejem słonecznikowym, aby uniknąć kontaktu z powietrzem. W razie potrzeby po tym etapie grzyby można wysterylizować i zwinąć pokrywkami. Ale w domu nigdy nie polecam tego robić, aby uniknąć rozwoju zatrucia jadem kiełbasianym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij słoiki szczelnie pokrywkami, możesz użyć pokrywek nylonowych. Przechowuj solone grzyby w lodówce.

kurki na zimę w słoikach-proste i wygodne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy