klopsiki z sosem ziemniaczanym

bardzo satysfakcjonujące danie o pikantnym smaku i aromacie! Klopsiki z sosem z ziemniakami są idealne do karmienia swoich bliskich. Mięso okazuje się soczyste i delikatne, a kawałki ziemniaków doskonale je uzupełniają. Sos śmietanowy z przyprawami i kaparami nadaje temu daniu pikantny akcent i pyszny smak!
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 25 % 5 g
134 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię, włóż posiekaną cebulę i czosnek i smaż je na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż będą przezroczyste.

2. Mięso mielone przełożyć do dużej miski (lepiej wziąć połowę wołowiny i połowę wieprzowiny), dodać bułkę tartą i przełożyć smażoną cebulę i czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Rozbij jaja kurze do miski z mięsem mielonym, dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano i paprykę. Dokładnie wymieszaj mięso mielone rękami.

3. Po namoczeniu rąk w zimnej wodzie zwiń kulki wielkości piłki tenisowej z mielonego mięsa. Przy takiej ilości składników uzyskuje się średnio 24-25 klopsików.

4. Wlej trochę oliwy z oliwek na dużą rozgrzaną patelnię, ułóż uformowane klopsiki i smaż je przez 5 minut ze wszystkich stron. Przenieś smażone klopsiki na inne danie.

5. Dodaj mąkę do pustej patelni i podgrzej ją trochę, ciągle mieszając, unikając grudek. Ponownie przenieś klopsiki na patelnię.

6. Wlej bulion mięsny na patelnię i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy do bulionu.

7. Dodaj kapary z puszki na patelnię.

8. Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę na drobnej tarce i dodaj ją do klopsików. Wyciśnij sok z cytryny i wlej tam.

9. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na cztery części bez obierania skórki. Umieść ziemniaki w dużym rondlu, zalej wodą i zagotuj. Następnie odcedź i przenieś klopsiki z bulionem i przyprawami do garnka.

10. Gotuj ziemniaki i klopsiki razem przez 45 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem).

11. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj śmietanę do rondla i gotuj wszystko razem przez 5 minut z zamkniętą pokrywką.

12. Udekoruj gotowe danie posiekaną natką pietruszki i możesz je podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy