skład / składniki
metoda gotowania
1. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Wlej trochę oliwy z oliwek na patelnię, włóż posiekaną cebulę i czosnek i smaż je na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż będą przezroczyste.
2. Mięso mielone przełożyć do dużej miski (lepiej wziąć połowę wołowiny i połowę wieprzowiny), dodać bułkę tartą i przełożyć smażoną cebulę i czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Rozbij jaja kurze do miski z mięsem mielonym, dopraw solą i pieprzem, dodaj oregano i paprykę. Dokładnie wymieszaj mięso mielone rękami.
3. Po namoczeniu rąk w zimnej wodzie zwiń kulki wielkości piłki tenisowej z mielonego mięsa. Przy takiej ilości składników uzyskuje się średnio 24-25 klopsików.
4. Wlej trochę oliwy z oliwek na dużą rozgrzaną patelnię, ułóż uformowane klopsiki i smaż je przez 5 minut ze wszystkich stron. Przenieś smażone klopsiki na inne danie.
5. Dodaj mąkę do pustej patelni i podgrzej ją trochę, ciągle mieszając, unikając grudek. Ponownie przenieś klopsiki na patelnię.
6. Wlej bulion mięsny na patelnię i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy do bulionu.
7. Dodaj kapary z puszki na patelnię.
8. Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę na drobnej tarce i dodaj ją do klopsików. Wyciśnij sok z cytryny i wlej tam.
9. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na cztery części bez obierania skórki. Umieść ziemniaki w dużym rondlu, zalej wodą i zagotuj. Następnie odcedź i przenieś klopsiki z bulionem i przyprawami do garnka.
10. Gotuj ziemniaki i klopsiki razem przez 45 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdź widelcem).
11. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj śmietanę do rondla i gotuj wszystko razem przez 5 minut z zamkniętą pokrywką.
12. Udekoruj gotowe danie posiekaną natką pietruszki i możesz je podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g