Sałatka pani kaprys z kurczakiem i suszonymi śliwkami

warstwowa sałatka na świątecznym stole z lekkim wędzonym smakiem. Taka warstwowa sałatka bardzo dobrze nadaje się na świąteczny stół noworoczny. Z łatwością będzie konkurować ze zwykłą sałatką Oliviera. Zestaw produktów gwarantuje sukces potrawy. Dzięki świeżym ogórkom sałatka jest orzeźwiająca, pachnąca. Pyszne!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 18 % 6 g
201 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Lady caprice z kurczakiem i suszonymi śliwkami? Przygotuj jedzenie. Ugotuj filet z kurczaka. Umyj, oczyść pierś z folii i nadmiaru tłuszczu, wlej około 1,5 litra wody do rondla. Gdy się zagotuje, sól i wyślij tam mięso. Możesz dodać ziarna pieprzu i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem (około 20 minut po ugotowaniu). Jeśli filet można łatwo przebić nożem, jest gotowy. Przechowywać w lodówce bez wyjmowania z bulionu, aby mięso nie wyschło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone śliwki bez pestek opłucz w zimnej wodzie. Przenieś do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw na około 10 minut, a następnie wrzuć do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli skórka świeżych ogórków jest nienaruszona i gorzka, nie odcinaj jej. Umyj warzywa, pokrój na małe kawałki lub zetrzyj grubą słomkę na krajarce do warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj pyszny twardy ser, lepiej na drobnym, aby warstwa sera na sałatce była przewiewna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj jajka. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą, solą (około 1 herbaty. l.), doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 8-10 minut. Następnie spuść gorącą wodę i napełnij zimną. Po ostygnięciu obierz ugotowane jajka i pokrój w kostkę nożem lub siatką. Możesz grubo zetrzeć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Suszone śliwki na parze osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na płaskim naczyniu zainstaluj pierścienie do gotowania lub dzielone boki z Formy do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw ułóż warstwę pokrojonego kurczaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj mięso z kurczaka majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ułóż warstwę ogórków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj je również majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na warstwie ogórków równomiernie rozprowadź posiekane jajka na twardo.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj warstwę jajek pozostałym majonezem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na warstwie jajka ułóż posiekane suszone śliwki, ale nie wszystkie, zostaw je trochę do dekoracji góry.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj warstwę suszonych śliwek startym serem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Z pozostałymi kawałkami suszonych śliwek udekoruj wierzch sałatki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ostrożnie zdejmij pierścień i sałatka "Lady caprice z kurczakiem i suszonymi śliwkami" jest gotowa.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podawaj danie na stole i przyjmuj komplementy od Gości!

do sałatki suszone śliwki najlepiej wybrać suszone bez pestek. Ogórki potrzebują świeżych, a nie marynowanych.

polecam samemu zrobić majonez, będzie smaczniejszy i zdrowszy. Przepisy na jego przygotowanie ty znajdziesz tutaj

możesz zastąpić majonez kwaśną śmietaną, mieszanką śmietany i majonezu, jogurtem naturalnym bez dodatków.

jeśli chcesz, osusz na suchej patelni i zmiel orzechy włoskie w blenderze. Posyp je sałatką na wierzchu.

sałatkę można ułożyć w przezroczystych porcjach w warstwach lub po prostu mieszając i doprawiając wszystkie składniki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy