skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Lady caprice z kurczakiem i suszonymi śliwkami? Przygotuj jedzenie. Ugotuj filet z kurczaka. Umyj, oczyść pierś z folii i nadmiaru tłuszczu, wlej około 1,5 litra wody do rondla. Gdy się zagotuje, sól i wyślij tam mięso. Możesz dodać ziarna pieprzu i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem (około 20 minut po ugotowaniu). Jeśli filet można łatwo przebić nożem, jest gotowy. Przechowywać w lodówce bez wyjmowania z bulionu, aby mięso nie wyschło.
Krok 2:
Suszone śliwki bez pestek opłucz w zimnej wodzie. Przenieś do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw na około 10 minut, a następnie wrzuć do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
Krok 3:
Jeśli skórka świeżych ogórków jest nienaruszona i gorzka, nie odcinaj jej. Umyj warzywa, pokrój na małe kawałki lub zetrzyj grubą słomkę na krajarce do warzyw.
Krok 4:
Zetrzyj pyszny twardy ser, lepiej na drobnym, aby warstwa sera na sałatce była przewiewna.
Krok 5:
Schłodzone mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Ugotuj jajka. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą, solą (około 1 herbaty. l.), doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 8-10 minut. Następnie spuść gorącą wodę i napełnij zimną. Po ostygnięciu obierz ugotowane jajka i pokrój w kostkę nożem lub siatką. Możesz grubo zetrzeć.
Krok 7:
Suszone śliwki na parze osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na małe kawałki.
Krok 8:
Na płaskim naczyniu zainstaluj pierścienie do gotowania lub dzielone boki z Formy do ciasta.
Krok 9:
Najpierw ułóż warstwę pokrojonego kurczaka.
Krok 10:
Posmaruj mięso z kurczaka majonezem.
Krok 11:
Następnie ułóż warstwę ogórków.
Krok 12:
Posmaruj je również majonezem.
Krok 13:
Na warstwie ogórków równomiernie rozprowadź posiekane jajka na twardo.
Krok 14:
Posmaruj warstwę jajek pozostałym majonezem.
Krok 15:
Na warstwie jajka ułóż posiekane suszone śliwki, ale nie wszystkie, zostaw je trochę do dekoracji góry.
Krok 16:
Przykryj warstwę suszonych śliwek startym serem.
Krok 17:
Z pozostałymi kawałkami suszonych śliwek udekoruj wierzch sałatki.
Krok 18:
Ostrożnie zdejmij pierścień i sałatka "Lady caprice z kurczakiem i suszonymi śliwkami" jest gotowa.
Krok 19:
Podawaj danie na stole i przyjmuj komplementy od Gości!
do sałatki suszone śliwki najlepiej wybrać suszone bez pestek. Ogórki potrzebują świeżych, a nie marynowanych.
polecam samemu zrobić majonez, będzie smaczniejszy i zdrowszy. Przepisy na jego przygotowanie ty znajdziesz tutaj
możesz zastąpić majonez kwaśną śmietaną, mieszanką śmietany i majonezu, jogurtem naturalnym bez dodatków.
jeśli chcesz, osusz na suchej patelni i zmiel orzechy włoskie w blenderze. Posyp je sałatką na wierzchu.
sałatkę można ułożyć w przezroczystych porcjach w warstwach lub po prostu mieszając i doprawiając wszystkie składniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g