skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj składniki na warstwy ciasta:
- ugotuj jaja kurze na twardo, ostudź, obierz, zetrzyj na grubej tarce;
- marchewki obieramy, myjemy, trzy na tarce;
- orzechy włoskie siekamy grubo nożem;
- rozłóż makrelę na talerzu, ugniataj widelcem;
- koperek myjemy, suszymy, siekamy nożem;
- trzy sery na tarce.
2. A teraz rozłóż ciasto waflowe na płaskim naczyniu, zrób siatkę majonezową, rozłóż makrelę na wierzchu, rozprowadź równomierną warstwę, przykryj drugim ciastem. Połącz marchewki z orzechami, dodaj trochę majonezu, wymieszaj, rozłóż równą warstwę, przykryj ciastem Waflowym. Ponownie siatka majonezowa, połóż na niej starte jajko, posyp posiekanym koperkiem, lekko solą, przykryj ciastem Waflowym. Ciasto wykończeniowe pokrywamy również siatką majonezową, posypujemy startym serem.
to wszystko, sałatka jest gotowa!
moczymy dosłownie przez 15-20 minut i podajemy na stole, krojąc na porcje.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ciasta waflowe - 341 kcal/100g
- Makrela konserwowa - 317 kcal/100g