Sałatka z gofrownicami

bardzo nietypowa porcja ulubionej sałatki, Zaskocz swoją rodzinę! Sałatka z ciastami gofrowymi wygląda świątecznie i apetycznie, niesprawiedliwe będzie nie zauważać, że ciasta nadają smakowi i smakowi. Ciasta waflowe można wybrać w dowolnym kształcie i konfiguracji, małe okrągłe porcje, kwadratowe i inne. Jedyną rzeczą do rozważenia jest to, że musisz uważać na majonez, tutaj bardzo łatwo jest przesadzić. W tym celu wykonuje się bardzo cienką siatkę majonezową, w żadnym wypadku nie smaruj ciast!
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 65 % 32 g
węglowodany 14 % 7 g
343 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Przygotuj składniki na warstwy ciasta:

- ugotuj jaja kurze na twardo, ostudź, obierz, zetrzyj na grubej tarce;

- marchewki obieramy, myjemy, trzy na tarce;

- orzechy włoskie siekamy grubo nożem;

- rozłóż makrelę na talerzu, ugniataj widelcem;

- koperek myjemy, suszymy, siekamy nożem;

- trzy sery na tarce.

2. A teraz rozłóż ciasto waflowe na płaskim naczyniu, zrób siatkę majonezową, rozłóż makrelę na wierzchu, rozprowadź równomierną warstwę, przykryj drugim ciastem. Połącz marchewki z orzechami, dodaj trochę majonezu, wymieszaj, rozłóż równą warstwę, przykryj ciastem Waflowym. Ponownie siatka majonezowa, połóż na niej starte jajko, posyp posiekanym koperkiem, lekko solą, przykryj ciastem Waflowym. Ciasto wykończeniowe pokrywamy również siatką majonezową, posypujemy startym serem.

to wszystko, sałatka jest gotowa!

moczymy dosłownie przez 15-20 minut i podajemy na stole, krojąc na porcje.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ciasta waflowe - 341   kcal/100g
  • Makrela konserwowa - 317   kcal/100g

Podobne przepisy