skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kutię na Boże Narodzenie? Przygotuj jedzenie. Jaką pszenicę wybrać do kutyi? Kup rafinowaną pszenicę. Wygodniej i bezpieczniej jest kupować w sklepie już przetworzoną pszenicę, pakowaną w torby. Jest już gotowany na parze i gotowy do gotowania. Opłucz pszenicę 6-7 razy. Jeśli ziarno jest nieszlifowane, namocz je przez noc w zimnej wodzie, stanie się bardziej miękkie i szybciej się ugotuje.
Krok 2:
Rodzynki ugotuj na parze, osusz. Posiekaj orzechy nożem, smaż na suchej patelni (około 1-2 minut), obierz, pocierając między dłońmi. Zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów, orzechów laskowych, orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych.
Krok 3:
Spłukane ziarno przełożyć na patelnię z grubym dnem, zalać wodą (400 ml), postawić na średnim ogniu, przykryć pokrywką. Gdy się zagotuje, usuń pianę. Po 10 minutach sól. Zmniejsz ciepło do minimum i kontynuuj gotowanie do miękkości. Ziarna powinny być miękkie, kruche. Jeśli woda wyparowała, a grys nie jest jeszcze gotowy, dodaj trochę gorącej wody. Jeśli owsianka jest gotowa, a płyn pozostaje, szczelnie owinąć patelnię, aby pszenica się gotowała.
Krok 4:
Mak spłucz z kurzu i gruzu, odłóż na sito, pozwól płynowi spłynąć. Przełożyć do rondla, zalać wodą (70 ml), wymieszać. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu. Gdy woda w maku się zagotuje i stanie się gęsta, wlej kolejne 50 ml.wymieszaj. Mak powinien powoli marnieć, nie można dopuścić do wrzenia lub bulgotania. Teraz zmiel gotowy mak wraz z cukrem w moździerzu, blenderze lub przewiń 2-3 razy przez maszynę do mięsa. Powinno to być "mleko Makowe".
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce (pszenica, mak, rodzynki, orzechy), dodaj naturalny miód do smaku. W razie potrzeby możesz wlać uzvar lub przegotowaną wodę. Podawaj kutię na ciepło.
jeśli zrobiłeś kutię z nieszlifowanej pszenicy, dodaj miód przed podaniem, ponieważ taka pszenica może stać się twarda z miodu.
który miód będzie najlepszy? Weź dowolny naturalny miód (kwiat, Lipa,musztarda lub zioła). Gęsty miód można wstępnie rozcieńczyć ciepłą przegotowaną wodą lub uzvarem.
jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal / 100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g