Kutia na Boże Narodzenie

na wakacje, tradycyjne, słodkie, bardzo smaczne! Świąteczna kutya to gęsta owsianka pszenna z makiem, rodzynkami i orzechami. Okazuje się aromatyczny, pożywny i zdrowy. Od czasów starożytnych nasi przodkowie witali tym jedzeniem jasne święto Bożego Narodzenia.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 60 % 26 g
223 kcal
IG: 8 / 23 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kutię na Boże Narodzenie? Przygotuj jedzenie. Jaką pszenicę wybrać do kutyi? Kup rafinowaną pszenicę. Wygodniej i bezpieczniej jest kupować w sklepie już przetworzoną pszenicę, pakowaną w torby. Jest już gotowany na parze i gotowy do gotowania. Opłucz pszenicę 6-7 razy. Jeśli ziarno jest nieszlifowane, namocz je przez noc w zimnej wodzie, stanie się bardziej miękkie i szybciej się ugotuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki ugotuj na parze, osusz. Posiekaj orzechy nożem, smaż na suchej patelni (około 1-2 minut), obierz, pocierając między dłońmi. Zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów, orzechów laskowych, orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłukane ziarno przełożyć na patelnię z grubym dnem, zalać wodą (400 ml), postawić na średnim ogniu, przykryć pokrywką. Gdy się zagotuje, usuń pianę. Po 10 minutach sól. Zmniejsz ciepło do minimum i kontynuuj gotowanie do miękkości. Ziarna powinny być miękkie, kruche. Jeśli woda wyparowała, a grys nie jest jeszcze gotowy, dodaj trochę gorącej wody. Jeśli owsianka jest gotowa, a płyn pozostaje, szczelnie owinąć patelnię, aby pszenica się gotowała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mak spłucz z kurzu i gruzu, odłóż na sito, pozwól płynowi spłynąć. Przełożyć do rondla, zalać wodą (70 ml), wymieszać. Gotuj przez pół godziny na małym ogniu. Gdy woda w maku się zagotuje i stanie się gęsta, wlej kolejne 50 ml.wymieszaj. Mak powinien powoli marnieć, nie można dopuścić do wrzenia lub bulgotania. Teraz zmiel gotowy mak wraz z cukrem w moździerzu, blenderze lub przewiń 2-3 razy przez maszynę do mięsa. Powinno to być "mleko Makowe".

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce (pszenica, mak, rodzynki, orzechy), dodaj naturalny miód do smaku. W razie potrzeby możesz wlać uzvar lub przegotowaną wodę. Podawaj kutię na ciepło.

jeśli zrobiłeś kutię z nieszlifowanej pszenicy, dodaj miód przed podaniem, ponieważ taka pszenica może stać się twarda z miodu.

który miód będzie najlepszy? Weź dowolny naturalny miód (kwiat, Lipa,musztarda lub zioła). Gęsty miód można wstępnie rozcieńczyć ciepłą przegotowaną wodą lub uzvarem.

jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal / 100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy