płatki owsiane z miodem na wodzie

przygotuj owsiankę na śniadanie! To takie proste i satysfakcjonujące! Płatki owsiane z dodatkiem miodu to jedna z najzdrowszych opcji śniadaniowych. Jest smaczny, słodki, może zaspokoić głód i zapewnić wydajność do samego obiadu. Ponadto przygotowanie jest tak proste, co jest szczególnie ważne rano.
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 74 % 17 g
87 kcal
IG: 0 / 88 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

najzdrowsza owsianka okaże się, jeśli weźmiesz tylko wodę jako podstawę. W tym przypadku nie będzie tak tłusty jak z mlekiem, stanie się znacznie mniej kaloryczny i lekki.

wlej wodę do rondla i podpal. Doprowadź do wrzenia, a gdy tylko ciecz się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i dodaj sól. Chociaż owsianka i słodkie danie, sól jej nie zaszkodzi. Nie przeciągnie smaku na siebie i nie będzie konkurować ze słodyczą miodu, ale tylko nieznacznie podkreśli i sprawi, że ogólny smak będzie nieco bardziej wyrazisty.

płatki owsiane Hercules nie wymagają płukania, a nawet moczenia-można je przygotować tak, jak są przechowywane w paczce. Jedyną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest łuska. Niektórzy producenci nie dbają zbytnio o jego całkowite usunięcie, a wpadnięcie w owsiankę będzie twarde i nieprzyjemne.

wlej płatki owsiane do wrzącej wody, dobrze wymieszaj, gotuj na najwolniejszym ogniu, aż zgęstnieje. Zwykle zajmuje to 5 minut. Kontrolujemy proces, aby owsianka nie stała się zbyt gęsta. Konsystencja nie powinna przypominać zwykłego gotowanego zboża, cały płyn nie jest wchłaniany. W gotowym naczyniu konsystencja jest bardziej jak w cieście z naleśników. Gdy patelnia zostanie usunięta z ognia, płatki nadal będą wchłaniać płyn, a jeśli już prawie go nie ma, gotowe danie okaże się zbyt gęste.

gdy płatki owsiane wystarczająco zgęstnieją, wyłącz. Dodaj masło i miód. Możesz je wstępnie stopić w łaźni wodnej i wlać już w stanie ciekłym, ale niekoniecznie. Po dodaniu przykryj owsiankę pokrywką i pozostaw na kilka minut. W tym czasie miód i masło stopią się, mieszają z owsianką, układają na talerzach i cieszą się doskonałym zdrowym śniadaniem.

w razie potrzeby dekorujemy owsiankę: jagodami, orzechami, startą czekoladą, plasterkami bananów i kawałkami innych świeżych owoców, a także można użyć różnych suszonych owoców.

Dzień dobry!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy