bakłażan z marchewką po koreańsku

pikantne, pikantne, soczyste, na świątecznym stole! Bakłażan z marchewką po koreańsku to świetna przekąska zarówno na co dzień, jak i na święta. Po zaparzeniu warzywa wchłaniają wszystkie smaki przypraw, przypraw i czosnku i stają się pikantne i bardzo smaczne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Koreański bakłażan? Przygotuj jedzenie do przygotowania przekąski. Wybierz warzywa, które nie są duże, ilość przypraw jest przeznaczona na ich niewielką ilość. Kolendra działa dobrze zamiast pietruszki, jeśli ją kochasz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i osusz bakłażany. Odetnij ogony i pokrój same bakłażany na średniej wielkości kawałki. Nie zmniejszaj zbytnio, mogą zmiękczyć podczas gotowania. Złożyć bakłażana do miski, posolić kilkoma szczyptami. Zalej bakłażana wrzącą wodą. W ten sposób uwolnisz ich od goryczy, niż te warzywa często grzeszą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie spuść wodę z bakłażana i spłucz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż bakłażany do rondla, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Poczekaj, aż woda się zagotuje i gotuj przez 5-8 minut. Nie są potrzebne dłużej, mogą zmiękczyć i stracić kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć bakłażana do durszlaka i pozostaw do szklanki cały płyn.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce do marchwi koreańskiej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz i zmiażdż czosnek płaską stroną ostrza noża. Możesz go przepuścić przez prasę. Nie jesteśmy miłośnikami czosnku, więc kładę go na dużą skalę, a potem odkładam. Udaje mu się oddać wszystkie swoje zapachy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść patelnię na średnim ogniu. Wlej do niego olej. Dobrze go podgrzej. Dodaj marchewkę, cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy do marchwi i czarny pieprz. Nie dodawaj soli - jest zawarta w przyprawie. Wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż warzywa przez minutę, nie dłużej, powinny pozostać chrupiące.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce złóż bakłażany i smażone warzywa. Usunąłem czosnek. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ocet.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj sałatkę i koniecznie spróbuj na soli. W razie potrzeby dodaj sól. Wyjmij przedmiot do lodówki na co najmniej godzinę, powinien być dobrze zaparzony. Podawać schłodzone.

Uwielbiam koreańską marchewkę i próbowałem bakłażana po raz pierwszy. Pikantne, pikantne, pyszne!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal / 100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy