Sałatka Mimoza z sardynką i serem

Bardzo ładna i pyszna sałatka na świąteczny stół! Klasyczne danie radzieckiej uczty, które nie traci na znaczeniu w naszych czasach. Wcześniej żadna uroczystość nie obejdzie się bez tego - nawet teraz słyszała o tym każda gospodyni domowa.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 15 g
tłuszcze 64 % 28 g
węglowodany 2 % 1 g
313 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Mimoza z sardynką i serem? Jajka ugotować na twardo. Jajka na twardo schłodzić w zimnej wodzie, obrać i podzielić na białka i żółtka, które zetrzeć oddzielnie na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekane białka idą z nami pierwszą warstwą sałatki, na wierzchu posmarujemy je majonezem. Rozłożyłem sałatkę nie na płaskim naczyniu, ale w głębokiej salaterce, możesz wybrać własną wersję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel rybę od kości i pocieraj widelcem. Ułóż przygotowaną rybę drugą warstwą na białkach jaj. Zamiast sardynek możesz wziąć konserwy saury - smakują nieco podobnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj również warstwę ryb majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i połóż trzecią warstwę na rybie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warstwę sera musimy również posmarować majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj masło na wierzchu warstwy sera, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni sałatki. Masło doda sałatce jeszcze więcej soczystości i wypełni ją kremowym smakiem. Najważniejsze jest, aby używać prawdziwego masła dobrej jakości i odpowiedniej zawartości tłuszczu, a nie pasty lub margaryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp sałatkę posiekanymi żółtkami i udekoruj według własnych upodobań. Najłatwiejszą opcją są świeże warzywa, cóż, nadal możesz włożyć plasterek cytryny. Gotową sałatkę dajemy czas na namoczenie. Mam szczerą nadzieję, że teraz, drogie hostessy, nie masz pytań, jak zrobić sałatkę Mimoza z sardynką i serem!

jak możesz zrobić coś pysznego ze zwykłych potraw? Jestem pewien, że przepis, który zaproponowałem, dał to proste wyjaśnienie. Jeśli chcesz zadowolić matkę lub babcię i przypomnieć im o dawnych czasach ich młodości, z pewnością przygotuj sałatkę mimozy - to radziecki klasyk gatunku kulinarnego, o którym nie zapominają przyszłe pokolenia. Wszyscy go kochają!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sardynka gotowana - 178   kcal/100g
  • Sardynka świeża - 169   kcal/100g

Podobne przepisy