skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Mimoza z sardynką i serem? Jajka ugotować na twardo. Jajka na twardo schłodzić w zimnej wodzie, obrać i podzielić na białka i żółtka, które zetrzeć oddzielnie na drobnej tarce.
Krok 2:
Posiekane białka idą z nami pierwszą warstwą sałatki, na wierzchu posmarujemy je majonezem. Rozłożyłem sałatkę nie na płaskim naczyniu, ale w głębokiej salaterce, możesz wybrać własną wersję.
Krok 3:
Oddziel rybę od kości i pocieraj widelcem. Ułóż przygotowaną rybę drugą warstwą na białkach jaj. Zamiast sardynek możesz wziąć konserwy saury - smakują nieco podobnie.
Krok 4:
Posmaruj również warstwę ryb majonezem.
Krok 5:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i połóż trzecią warstwę na rybie.
Krok 6:
Warstwę sera musimy również posmarować majonezem.
Krok 7:
Zetrzyj masło na wierzchu warstwy sera, rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni sałatki. Masło doda sałatce jeszcze więcej soczystości i wypełni ją kremowym smakiem. Najważniejsze jest, aby używać prawdziwego masła dobrej jakości i odpowiedniej zawartości tłuszczu, a nie pasty lub margaryny.
Krok 8:
Posyp sałatkę posiekanymi żółtkami i udekoruj według własnych upodobań. Najłatwiejszą opcją są świeże warzywa, cóż, nadal możesz włożyć plasterek cytryny. Gotową sałatkę dajemy czas na namoczenie. Mam szczerą nadzieję, że teraz, drogie hostessy, nie masz pytań, jak zrobić sałatkę Mimoza z sardynką i serem!
jak możesz zrobić coś pysznego ze zwykłych potraw? Jestem pewien, że przepis, który zaproponowałem, dał to proste wyjaśnienie. Jeśli chcesz zadowolić matkę lub babcię i przypomnieć im o dawnych czasach ich młodości, z pewnością przygotuj sałatkę mimozy - to radziecki klasyk gatunku kulinarnego, o którym nie zapominają przyszłe pokolenia. Wszyscy go kochają!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sardynka gotowana - 178 kcal/100g
- Sardynka świeża - 169 kcal/100g