skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj warzywa szczotką pod bieżącą wodą. Po umyciu wysusz warzywa, aby usunąć nadmiar wilgoci. Obierz czosnek. Pokrój pomidory i paprykę w kliny.
Krok 2:
Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa wraz ze skórką. Lub, jeśli chcesz, możesz go najpierw usunąć, polewając pomidory wrzącą wodą. Zamiast maszynki do mięsa możesz użyć blendera. Wlej masę pomidorową do rondla z grubym dnem, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny, mieszając.
Krok 3:
Bułgarska i ostra papryka przechodzą przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj natkę pietruszki nożem.
Krok 4:
Dodaj posiekaną paprykę i posiekaną natkę pietruszki do mieszanki pomidorów. Mieszaj, gotuj i gotuj przez 20 minut, mieszając.
Krok 5:
Dodaj olej roślinny, sól i cukier do wrzącej masy, wymieszaj.
Krok 6:
Gotuj jeszcze przez 10 minut, ciągle mieszając, aby się nie przypalić.
Krok 7:
Posiekaj koperek. Zetrzyj czosnek lub przełóż przez prasę do czosnku.
Krok 8:
Dodaj koperek i czosnek do wrzącej masy i gotuj przez kolejne 15 minut, mieszając.
Krok 9:
Wysterylizuj słoiki i pokrywki. Napełnij gorące słoiki adjiką i natychmiast zwiń. Odwróć puszki do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do ostygnięcia na kilka dni. Następnie przechowuj w piwnicy lub szafie. Dostałem 7 0,5-litrowych puszek.
gotowanie domowej roboty Adjiki nie zajmuje dużo czasu i wysiłku, a jej jasny pikantny smak i aromat zachwyci cię przez całą zimę. Ilość ostrej papryki można zmienić według własnych upodobań, można również uzupełnić adżikę różnymi ulubionymi przyprawami.
według jednej wersji adjika powstała ze sztuczek pasterzy z Azji Środkowej, którzy pasli Owce wysoko w górach i dając zwierzętom sól, zmuszali je do jedzenia większej ilości trawy i szybszego przybierania na wadze. W starożytności sól była bardzo droga, a bogaci ludzie, zatrudniając pasterzy, dawali im w tym celu sól zmieszaną z pieprzem, aby nie mogli używać jej do jedzenia. Jednak pasterze bardzo szybko pokochali tę mieszankę, urozmaicając ją pachnącymi ziołami wysokogórskimi i czosnkiem. Od tego czasu mieszanina nazywa się apyrpyl-jika, co oznacza sól pieprzową. W przeciwnym razie mieszanina nazywa się adjiktzatza lub solą zmieloną z czymś lub po prostu adjika, czyli czerwoną solą.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g