Bułgarska i ostra papryka adjika z pomidorami na zimę

proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne do jedzenia. Najbardziej udany domowy preparat z pomidorów i papryki! Zimą zjada się wszystko, do ostatniego słoika! Świetny dodatek do każdego dania mięsnego (i nie tylko). Gotuj, nie pożałujesz!
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
82 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Dokładnie umyj warzywa szczotką pod bieżącą wodą. Po umyciu wysusz warzywa, aby usunąć nadmiar wilgoci. Obierz czosnek. Pokrój pomidory i paprykę w kliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa wraz ze skórką. Lub, jeśli chcesz, możesz go najpierw usunąć, polewając pomidory wrzącą wodą. Zamiast maszynki do mięsa możesz użyć blendera. Wlej masę pomidorową do rondla z grubym dnem, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bułgarska i ostra papryka przechodzą przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj natkę pietruszki nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekaną paprykę i posiekaną natkę pietruszki do mieszanki pomidorów. Mieszaj, gotuj i gotuj przez 20 minut, mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj olej roślinny, sól i cukier do wrzącej masy, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj jeszcze przez 10 minut, ciągle mieszając, aby się nie przypalić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj koperek. Zetrzyj czosnek lub przełóż przez prasę do czosnku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj koperek i czosnek do wrzącej masy i gotuj przez kolejne 15 minut, mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wysterylizuj słoiki i pokrywki. Napełnij gorące słoiki adjiką i natychmiast zwiń. Odwróć puszki do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do ostygnięcia na kilka dni. Następnie przechowuj w piwnicy lub szafie. Dostałem 7 0,5-litrowych puszek.

gotowanie domowej roboty Adjiki nie zajmuje dużo czasu i wysiłku, a jej jasny pikantny smak i aromat zachwyci cię przez całą zimę. Ilość ostrej papryki można zmienić według własnych upodobań, można również uzupełnić adżikę różnymi ulubionymi przyprawami.

według jednej wersji adjika powstała ze sztuczek pasterzy z Azji Środkowej, którzy pasli Owce wysoko w górach i dając zwierzętom sól, zmuszali je do jedzenia większej ilości trawy i szybszego przybierania na wadze. W starożytności sól była bardzo droga, a bogaci ludzie, zatrudniając pasterzy, dawali im w tym celu sól zmieszaną z pieprzem, aby nie mogli używać jej do jedzenia. Jednak pasterze bardzo szybko pokochali tę mieszankę, urozmaicając ją pachnącymi ziołami wysokogórskimi i czosnkiem. Od tego czasu mieszanina nazywa się apyrpyl-jika, co oznacza sól pieprzową. W przeciwnym razie mieszanina nazywa się adjiktzatza lub solą zmieloną z czymś lub po prostu adjika, czyli czerwoną solą.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy