skład / składniki
metoda gotowania
zupa gulaszowa to narodowe danie Węgierskie, którego osobliwością jest to, że trudno ją przypisać tylko pierwszemu lub drugiemu gorącemu. Jasnoczerwony kolor, duża ilość mięsa i wyraźny smak przypraw, w szczególności słodkiej papryki, sprawiają, że to danie jest apetyczne i bardzo satysfakcjonujące. A przygotowanie go wcale nie jest trudne.
dobrze umyj mięso, wytrzyj ręcznikiem papierowym i odetnij wszystkie folie i ścięgna. Pokrój wieprzowinę na małe kostki. Włożyć do dużej miski, posolić, pieprzyć mięso i posypać każdy kawałek mąką.
na dużej patelni z grubym dnem podgrzej olej roślinny i smaż wieprzowinę na dużym ogniu na złoty kolor, wkładając na patelnię w małych porcjach.
oczyść warzywa, spłucz pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj seler.
papryka (lepiej wziąć czerwoną) również obierz, usuń rdzeń i pokrój w drobną kostkę.
w dużym rondlu z grubym dnem wlej trochę oleju i na średnim ogniu najpierw podsmaż cebulę na złoty kolor, następnie dodaj marchewkę, seler i pieprz, a także smaż wszystko przez 5-10 minut, aż będzie miękkie.
obierz czosnek, drobno posiekaj i włóż do rondla.
smażone kawałki wieprzowiny włożyć do garnka do smażenia. Umieść tam zmieloną słodką paprykę, liść laurowy, kminek i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
zalej zawartość garnka bulionem mięsnym (możesz po prostu użyć wody) i gotuj zupę gulaszową na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
pokrój ziemniaki w drobną kostkę i kontynuuj gotowanie zupy przez kolejne 20-25 minut.
gdy ziemniaki będą miękkie, zdejmij patelnię z ognia, posmakuj zupy i w razie potrzeby dodaj sól, pieprz.
podawaj gorącą zupę gulaszową wieprzową w głębokich talerzach lub bulionach, udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki, ze śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g