Zupa gulaszowa klasyczna

obfita zupa mięsna o pikantnym smaku papryki! Klasyczna węgierska zupa gulaszowa to jednocześnie pierwsze i drugie danie. Okazuje się gęsty, bogaty, z dużą ilością mięsa i warzyw. Mięso do zupy gulaszowej jest używane inaczej, w naszym przypadku jest to wieprzowina. Dość długi proces gotowania jest równoważony niezwykłym zrównoważonym smakiem i pysznym aromatem przypraw.
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 22 % 4 g
108 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

zupa gulaszowa to narodowe danie Węgierskie, którego osobliwością jest to, że trudno ją przypisać tylko pierwszemu lub drugiemu gorącemu. Jasnoczerwony kolor, duża ilość mięsa i wyraźny smak przypraw, w szczególności słodkiej papryki, sprawiają, że to danie jest apetyczne i bardzo satysfakcjonujące. A przygotowanie go wcale nie jest trudne.

dobrze umyj mięso, wytrzyj ręcznikiem papierowym i odetnij wszystkie folie i ścięgna. Pokrój wieprzowinę na małe kostki. Włożyć do dużej miski, posolić, pieprzyć mięso i posypać każdy kawałek mąką.

na dużej patelni z grubym dnem podgrzej olej roślinny i smaż wieprzowinę na dużym ogniu na złoty kolor, wkładając na patelnię w małych porcjach.

oczyść warzywa, spłucz pod bieżącą wodą. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj seler.

papryka (lepiej wziąć czerwoną) również obierz, usuń rdzeń i pokrój w drobną kostkę.

w dużym rondlu z grubym dnem wlej trochę oleju i na średnim ogniu najpierw podsmaż cebulę na złoty kolor, następnie dodaj marchewkę, seler i pieprz, a także smaż wszystko przez 5-10 minut, aż będzie miękkie.

obierz czosnek, drobno posiekaj i włóż do rondla.

smażone kawałki wieprzowiny włożyć do garnka do smażenia. Umieść tam zmieloną słodką paprykę, liść laurowy, kminek i koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

zalej zawartość garnka bulionem mięsnym (możesz po prostu użyć wody) i gotuj zupę gulaszową na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie i delikatne.

pokrój ziemniaki w drobną kostkę i kontynuuj gotowanie zupy przez kolejne 20-25 minut.

gdy ziemniaki będą miękkie, zdejmij patelnię z ognia, posmakuj zupy i w razie potrzeby dodaj sól, pieprz.

podawaj gorącą zupę gulaszową wieprzową w głębokich talerzach lub bulionach, udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki, ze śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy