Papardelle z łososiem

wykwintne włoskie danie zamieni obiad w ucztę! Papardelle z łososiem to danie w stylu włoskim, które okazuje się bardzo smaczne, aromatyczne i niesamowicie apetyczne. Spodoba się wszystkim miłośnikom włoskich makaronów. Przygotowanie go nie jest trudne, a proces praktycznie nie zajmuje czasu, więc łatwo jest podać go rodzinie nawet wieczorem po dniu pracy.
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

najpierw przygotuj składniki:

- myjemy pory, wycieramy je papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie bardzo cienko kroimy w kółka;

- mięso łososia, a lepiej, jeśli jest to filet bez skóry, w razie potrzeby umyj, osusz, a następnie pokrój na małe kawałki;

- umyj grzyby, osusz wilgoć papierowymi serwetkami, a następnie pokrój grzyby na małe plasterki;

- spłucz świeży koperek bieżącą wodą i połóż na suchym ręczniku, po czym będziesz musiał drobno posiekać nożem.

a teraz możesz przystąpić do gotowania samego dania...

umieść dużą głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny. Rozgrzej olej, a następnie włóż do niego posiekany por. Smażyć, mieszając, przez kilka minut - do miękkości. Następnie wlej wino na patelnię, gotuj cebulę, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Kiedy tak się stanie, wlej bulion na patelnię, wymieszaj. Czekamy, aż się zagotuje.

w tym czasie zagotuj lekko osoloną wodę w dużym rondlu i gotuj papardelle do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe papardelle wrzucamy do durszlaka i czekamy, aż nadmiar płynu spłynie.

więc bulion się zagotował-czas włożyć grzyby i ryby na patelnię. Mieszając, gotuj wszystko razem przez 4 minuty. Następnie dopraw zawartość patelni solą i czarnym pieprzem. Dodaj śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu, wymieszaj, gotuj wszystko razem przez kolejne 2 minuty.

dodaj ugotowany makaron na patelnię, zalej wszystko sokiem z cytryny (lepiej, jeśli jest świeżo wyciśnięty). Delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką. Danie jest gotowe, a teraz pozostaje tylko ułożyć je na pięknych porcjach, posypać drobno posiekanym koperkiem na wierzchu i podawać na gorąco.

smacznego i słonecznego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy