skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj składniki:
- myjemy pory, wycieramy je papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie bardzo cienko kroimy w kółka;
- mięso łososia, a lepiej, jeśli jest to filet bez skóry, w razie potrzeby umyj, osusz, a następnie pokrój na małe kawałki;
- umyj grzyby, osusz wilgoć papierowymi serwetkami, a następnie pokrój grzyby na małe plasterki;
- spłucz świeży koperek bieżącą wodą i połóż na suchym ręczniku, po czym będziesz musiał drobno posiekać nożem.
a teraz możesz przystąpić do gotowania samego dania...
umieść dużą głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej do niej olej roślinny. Rozgrzej olej, a następnie włóż do niego posiekany por. Smażyć, mieszając, przez kilka minut - do miękkości. Następnie wlej wino na patelnię, gotuj cebulę, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Kiedy tak się stanie, wlej bulion na patelnię, wymieszaj. Czekamy, aż się zagotuje.
w tym czasie zagotuj lekko osoloną wodę w dużym rondlu i gotuj papardelle do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe papardelle wrzucamy do durszlaka i czekamy, aż nadmiar płynu spłynie.
więc bulion się zagotował-czas włożyć grzyby i ryby na patelnię. Mieszając, gotuj wszystko razem przez 4 minuty. Następnie dopraw zawartość patelni solą i czarnym pieprzem. Dodaj śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu, wymieszaj, gotuj wszystko razem przez kolejne 2 minuty.
dodaj ugotowany makaron na patelnię, zalej wszystko sokiem z cytryny (lepiej, jeśli jest świeżo wyciśnięty). Delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką. Danie jest gotowe, a teraz pozostaje tylko ułożyć je na pięknych porcjach, posypać drobno posiekanym koperkiem na wierzchu i podawać na gorąco.
smacznego i słonecznego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g