śliwkowe domowe pastylki do ssania

ta uczta jest zdecydowanie warta czasu. W dobie wszelkiego rodzaju deserów na każdy gust i portfel przysmaki wykonane z naturalnych składników są prawie zapomniane. Proponuję przypomnieć sobie pierwotne Rosyjskie słodycze bez konserwantów i barwników. Tylko cukier, śliwki i trochę czasu na suszenie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
74 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować domową pastylkę ze śliwek, potrzebujemy: 1 kg śliwek i 100 g cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki dokładnie opłucz, przekrój na pół i usuń pestki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść śliwki na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj patelnię pokrywką. Umieścić na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj przez około 15 minut, aż wszystkie śliwki zmiękną i uwolnią sok. Jeśli śliwki są twarde, możesz wlać 2-3 łyżki do rondla.l Woda.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel masę śliwkową za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka. Musisz zmielić śliwki tak dokładnie, jak to możliwe, w gotowym puree nie powinno być kawałków skóry. Możesz przetrzeć puree przez sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej cukier do powstałego puree śliwkowego i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Moje śliwki są słodkie, więc tyle cukru wystarczy. Jeśli śliwki są kwaśne, możesz dodać więcej cukru. Wróć patelnię do ognia i gotuj puree na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Wlać puree śliwkowe na wierzch i wygładzić szpatułką, starając się równomiernie rozprowadzić masę na papierze. Grubość warstwy śliwki nie powinna być większa niż 7 mm, w przeciwnym razie pastylka wyschnie zbyt długo. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 100°C. Suszyć pastylkę przez około 4-6 godzin przy uchylonych drzwiach. Prawidłowo wysuszona pastylka sprężysta po naciśnięciu, ale pozostaje lekko lepka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pastylkę prosto z papieru ostrożnie pokroić w paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń papier. Każdy pasek można przeciąć w poprzek i zwinąć w rolkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby ułatwić przechowywanie, każdą rolkę można zawiązać pergaminem i zawiązać nitką. Przechowuj pastylkę w hermetycznie zamkniętym słoiku w ciemnym, suchym miejscu. Smacznego!

wcześniej w wioskach pastylkę suszono latem na słońcu. Udało jej się zestalić do pożądanej konsystencji w ciągu jednego dnia. Teraz, jeśli masz piekarnik W Domu, czas suszenia można skrócić do kilku godzin. I już tego samego dnia ciesz się naturalną śliwkową pastylką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy