skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do sałatek z kalmarów i koreańskiej marchewki. Marchewki zostały już starte przeze mnie na specjalnej tarce do koreańskiej marchewki (powinna być długa Słomka).
Krok 2:
Dodaj ocet, sól i cukier do marchwi. Potrzyj rękami.
Krok 3:
Kalmary obrać, gotować do miękkości: 2-3 minuty po ugotowaniu, ostudzić.
Krok 4:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 5:
Następnie usmaż go na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor .
Krok 6:
Podczas smażenia cebuli pokrój tusze kalmarów w paski.
Krok 7:
Polej mięso kałamarnicy sosem sojowym i odstaw na około 30 minut.
Krok 8:
Wyciśnij marchewki z powstałego soku. Dodaj czosnek przez prasę, zmieloną kolendrę.
Krok 9:
Polej marchewki gorącym olejem z cebulą, dodaj czerwony i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na te same 30 minut.
Krok 10:
Następnie dodaj kalmary do mieszanki cebuli i marchwi. Możesz natychmiast zjeść sałatkę, ale lepiej pozwolić jej parzyć w lodówce przez 2-3 godziny.
Krok 11:
Ułóż gotową sałatkę z koreańską marchewką i kalmarami w salaterce lub na półmisku. Udekoruj według własnych upodobań. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g