Kataloński klasyczny krem z karmelizowaną skórką

niesamowity deser z Katalonii, który podbija od pierwszej łyżki! Nawet jeśli nie byłeś w Katalonii i nie próbowałeś tego wspaniałego przysmaku, jestem pewien - spodoba ci się. Połączenie zimnej, delikatnej zawartości i chrupiącej słodkiej skórki jest po prostu boskie! Cóż, ci, którzy tam byli, z pewnością będą zadowoleni, aby zapamiętać smak tego deseru!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 64 % 16 g
130 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 35 min

1. Wlej mleko do rondla, włóż do niego skórkę cytryny i pomarańczy, a także laskę cynamonu.
2. Stawiamy rondel na średnim ogniu i podgrzewamy, ale bez doprowadzania do wrzenia wyjmujemy rondel z pieca i pozostawiamy mleko pod pokrywką na godzinę.
3. Oddziel żółtka do miski, dodaj 100 gramów cukru i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
4. Dodaj skrobię kukurydzianą do żółtek i cukru i ponownie wymieszaj.
5. Filtruj mleko przez sito, wlej je do mieszanki jajecznej. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej powstały płyn do rondla, umieść go na kuchence (ogień jest średni).
6. Podgrzej mieszaninę, nie przestając mieszać drewnianą szpatułką, aż masa zgęstnieje.
7. Gotowy krem jest filtrowany przez sito, wlewany do porcji misek, zamykany folią spożywczą i wkładany do lodówki na 4 godziny do ostygnięcia. Możesz na całą noc.
8. Przed podaniem posyp śmietanę pozostałym cukrem i karmelizuj ją palnikiem - powinna uzyskać apetyczną karmelową skórkę. Zamiast palnika możesz podgrzać czerwoną łyżkę i przejść nią przez warstwę cukru.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 36   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy