skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla, włóż do niego skórkę cytryny i pomarańczy, a także laskę cynamonu.
2. Stawiamy rondel na średnim ogniu i podgrzewamy, ale bez doprowadzania do wrzenia wyjmujemy rondel z pieca i pozostawiamy mleko pod pokrywką na godzinę.
3. Oddziel żółtka do miski, dodaj 100 gramów cukru i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
4. Dodaj skrobię kukurydzianą do żółtek i cukru i ponownie wymieszaj.
5. Filtruj mleko przez sito, wlej je do mieszanki jajecznej. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej powstały płyn do rondla, umieść go na kuchence (ogień jest średni).
6. Podgrzej mieszaninę, nie przestając mieszać drewnianą szpatułką, aż masa zgęstnieje.
7. Gotowy krem jest filtrowany przez sito, wlewany do porcji misek, zamykany folią spożywczą i wkładany do lodówki na 4 godziny do ostygnięcia. Możesz na całą noc.
8. Przed podaniem posyp śmietanę pozostałym cukrem i karmelizuj ją palnikiem - powinna uzyskać apetyczną karmelową skórkę. Zamiast palnika możesz podgrzać czerwoną łyżkę i przejść nią przez warstwę cukru.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 36 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g