gorąca czekolada po włosku

Ta czekolada ma wyraźny smak cynamonu i wanilii. Kiedy słyszę frazę "włoska gorąca czekolada", od razu przypominam sobie bicherina, którego spróbowałem w kawiarni w Turynie na placu przed Pałacem Królewskim. I chociaż mój przepis nie ma nic wspólnego z bicherinem, jest równie smaczny i aromatyczny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 59 % 19 g
175 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić gorącą czekoladę po włosku, potrzebujemy: mleka, tabliczki gorzkiej czekolady; cukier; skrobia ziemniaczana; szczypta mielonej kricy; szczypta waniliny; szczypta soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połam czekoladę na małe kawałki i włóż do rondla z grubym dnem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę mleka do czekolady i rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Powinna uzyskać jednorodną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W pozostałym mleku rozcieńczyć skrobię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Musisz dokładnie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki ze skrobi, w przeciwnym razie nie można się ich pozbyć w gotowej czekoladzie. Aby mieszanina była jednorodna, lepiej przecedzić ją przez drobne sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej mleko ze skrobią do czekolady. Musisz mieszać wystarczająco szybko, aby nie pojawiły się grudki. Mieszaj mieszaninę, aż oba rodzaje mleka zostaną całkowicie połączone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier, wanilinę, mielony cynamon i sól do patelni. Ciągle mieszając, gotuj czekoladę na małym ogniu aż zacznie gęstnieć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gotową czekoladę do filiżanek i podawaj. Smacznego!

jego istnienie gorąca czekolada zaczęła się na długo przed pojawieniem się kawy i herbaty.
roślina kakaowa zaczęła być uprawiana około 3-4 tysięcy lat temu przez plemiona Olmeków, które żyły w południowej części dzisiejszego Meksyku. Ale pierwsza czekolada nie została wyprodukowana w postaci stałej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Zamiast tego owoce kakao były mielone i mieszane z wodą, tworząc rodzaj pasty. Był to pierwszy napój czekoladowy.
legenda, która jest nam bliższa, mówi, że Europa poznała smak czekolady w XVI wieku. W 1527 roku został przywieziony do Hiszpanii przez generała Cortez wraz z ziarnami kakaowymi. Po raz pierwszy spróbował zimnego, gęstego napoju z kakao, z dodatkiem wanilii, ostrej papryki i innych przypraw, na uczcie u Azteków. Stopniowo czekolada podbiła cały świat.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy