skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić gorącą czekoladę po włosku, potrzebujemy: mleka, tabliczki gorzkiej czekolady; cukier; skrobia ziemniaczana; szczypta mielonej kricy; szczypta waniliny; szczypta soli.
Krok 2:
Połam czekoladę na małe kawałki i włóż do rondla z grubym dnem.
Krok 3:
Wlej trochę mleka do czekolady i rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Powinna uzyskać jednorodną masę.
Krok 4:
W pozostałym mleku rozcieńczyć skrobię.
Krok 5:
Musisz dokładnie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki ze skrobi, w przeciwnym razie nie można się ich pozbyć w gotowej czekoladzie. Aby mieszanina była jednorodna, lepiej przecedzić ją przez drobne sito.
Krok 6:
Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej mleko ze skrobią do czekolady. Musisz mieszać wystarczająco szybko, aby nie pojawiły się grudki. Mieszaj mieszaninę, aż oba rodzaje mleka zostaną całkowicie połączone.
Krok 7:
Dodaj cukier, wanilinę, mielony cynamon i sól do patelni. Ciągle mieszając, gotuj czekoladę na małym ogniu aż zacznie gęstnieć.
Krok 8:
Wlej gotową czekoladę do filiżanek i podawaj. Smacznego!
jego istnienie gorąca czekolada zaczęła się na długo przed pojawieniem się kawy i herbaty.
roślina kakaowa zaczęła być uprawiana około 3-4 tysięcy lat temu przez plemiona Olmeków, które żyły w południowej części dzisiejszego Meksyku. Ale pierwsza czekolada nie została wyprodukowana w postaci stałej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Zamiast tego owoce kakao były mielone i mieszane z wodą, tworząc rodzaj pasty. Był to pierwszy napój czekoladowy.
legenda, która jest nam bliższa, mówi, że Europa poznała smak czekolady w XVI wieku. W 1527 roku został przywieziony do Hiszpanii przez generała Cortez wraz z ziarnami kakaowymi. Po raz pierwszy spróbował zimnego, gęstego napoju z kakao, z dodatkiem wanilii, ostrej papryki i innych przypraw, na uczcie u Azteków. Stopniowo czekolada podbiła cały świat.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g