ciasto frotte

Zachwyć gości słodkim i puszystym deserem! Ciasto frotte jest proste i klasyczne w przygotowaniu. Obecność dwóch różnych herbatników i kremów w cieście sprawia, że jego smak jest bogaty i zróżnicowany. Oczywiście takie ciasto bez wysiłku ozdobi stół deserowy każdego święta i będzie doskonałą ucztą na herbatę.
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 64 % 38 g
308 kcal
IG: 5 / 3 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

jak zrobić ciasto frotte? Przygotuj niezbędne składniki do pieczenia dwóch rodzajów biszkoptów (waniliowego i czekoladowego) oraz dwóch rodzajów śmietany. Przesiej mąkę i proszek kakaowy z wyprzedzeniem, przygotuj naczynie do pieczenia, pokrywając dno pergaminem, Rozgrzej piekarnik.

1. Przygotuj biszkopt waniliowy. Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. W jednym czystym, suchym naczyniu ubij białka, stopniowo dodając połowę cukru. W innej misce ubij żółtka z pozostałym cukrem, dodając tutaj również cukier waniliowy. Stopniowo przesiej mąkę do żółtek i delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką, wykonując ruchy od góry do dołu. Następnie stopniowo wprowadzaj białka, mieszając wszystko bardzo ostrożnie, aby nie zakłócać lekkości ubitych białek. Włóż ciasto do formy (najlepiej o średnicy 16-20 cm) i piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (Czas pieczenia może się różnić, skup się na piekarniku, którego cechy znasz). Podczas gotowania nie otwieraj drzwi piekarnika przez pierwsze 20-25 minut, w przeciwnym razie biszkopt może się osiąść. Sprawdź gotowość wykałaczką, powinna wyjść ze środka sucha i czysta. Gotowy biszkopt pozostaw do ostygnięcia najpierw w formie, po 15-20 minutach wyjmij go stamtąd i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

2. Przygotuj biszkopt czekoladowy w taki sam sposób, jak waniliowy, z tą różnicą, że mąkę należy połączyć z proszkiem kakaowym, a powstałą suchą mieszaninę dobrze wymieszać trzepaczką. Następnie postępuj zgodnie z przepisem na biszkopt waniliowy.

3. Pokrój gotowe, całkowicie schłodzone herbatniki wzdłuż na pół na dwa ciasta. Otrzymasz 4 ciasta-dwa białe i dwa ciemne. Z każdego ciasta Zbierz wystarczającą ilość okruchów do dekoracji. Ten proces nie jest skomplikowany, musisz takimi ruchami, jak zamiatanie okruchów ze stołu, usunąć tyle okruchów z każdego ciasta z boku nacięcia, ile w sumie potrzebujesz do dekoracji ciasta na całym zewnętrznym obszarze od góry i z boku.

4. Przygotuj krem. W rondelku włóż cukier, cukier waniliowy, rozbij tam jajka i dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Następnie ostudź. Ubij miękkie masło w temperaturze pokojowej na biało za pomocą miksera, a następnie dodaj bazę kremu jedną łyżką, za każdym razem ubijając mikserem, aż będzie gładka. Kontynuuj ubijanie śmietany przez kolejne 1-2 minuty, aż będzie miękka.

5. Przygotuj kremową śmietanę. Aby to zrobić, ubij schłodzoną ciężką śmietanę, aż będzie puszysta i włóż do lodówki. Wymieszaj tłustą śmietanę z cukrem pudrem. Połącz bitą śmietanę ze śmietaną, delikatnie mieszając szpatułką, nie musisz bić mikserem!

6. Czas złożyć ciasto. Połóż ciemne ciasto na talerzu lub specjalnym podłożu (zacznij od niego, okaże się nieco gęstsze niż białe). Posmaruj go śmietaną. Na wierzch ułóż ciasto waniliowe i rozprowadź na nim krem. Z pozostałymi ciastami powtórz to samo w tej samej kolejności. Następnie posmaruj ciasto kremem ze wszystkich stron.

7. Aby udekorować boki i górę ciasta, udekoruj dwukolorowym okruchem. Umieść ciasto do namaczania w lodówce na 6-8 godzin, najlepiej na noc.

przydatne wskazówki:

pomimo faktu, że proces przygotowania ciasta frotte według tego przepisu jest dość pracochłonny, możesz ułatwić sobie pracę, dzieląc ją na kilka etapów. Biszkopty i kremową bazę można przygotować z wyprzedzeniem. Schłodzone ciasta po zebraniu z nich okruchów można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Bazę kremu można przygotować poprzedniego wieczoru, przykryć folią "w kontakcie", aby nie zamarła i umieścić w lodówce. Ustabilizuje się i stanie się gęstszy, z tego skorzysta tylko smak i konsystencja kremu.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy