Sałatka z bakłażana jak grzyby

bardzo proste, bardzo smaczne, dobre na ciepło i zimno! Sałatka z bakłażana jak grzyby to wspaniałe danie, które pokochasz Ty i twoi bliscy. Możesz podawać jako przekąskę natychmiast po ugotowaniu lub trzymać w lodówce. W razie potrzeby doprawiony majonezem lub śmietaną.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 25 % 6 g
159 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z bakłażana jak grzyby? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Przede wszystkim musisz ugotować jajka. Aby to zrobić, umyj jajka, Wyślij do małego rondla lub rondla, napełnij zimną wodą i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć płomień i gotować jajka przez około 9-12 minut. Odcedź wrzącą wodę i ostudź jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany, odetnij ogony. W razie potrzeby odetnij również skórkę (Zwykle tego nie robię). Posiekaj w małe kostki lub kostki. Wyślij niebieskie do głębokiej miski, posyp garścią soli (około 1 łyżki) i zalej zimną wodą. Mieszaj w taki sposób, aby sól się rozpuściła. Pozostaw na 15-20 minut. W ten sposób pozbędziesz się goryczy, a podczas smażenia bakłażany wchłoną mniej oleju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i spłucz. Pokrój w cienkie półpierścienie lub ćwiartki. Wyślij do małej miski, dodaj cukier, szczyptę soli i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj, aż luźne się rozpuści. W razie potrzeby rozcieńczyć ocet niewielką ilością wody. Używam octu 5% i zwykle nie rozcieńczam wodą. Pozostaw cebulę do marynowania na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć bakłażany do durszlaka i spłucz. Wyciśnij kawałki z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego i smaż bakłażany do miękkości. Wybierz stopień smażenia dla siebie, możesz gotować do przezroczystości kawałków lub do pojawienia się złotej skórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokiej salaterce wyślij bakłażany i jajka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj marynowaną cebulę, drobno posiekany czosnek i majonez. Ilość majonezu można zwiększyć. Nie lubię, gdy sałatki & quot; pływają & quot;, więc zawsze używam majonezu do minimum.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj sałatkę. Spróbuj soli, w razie potrzeby posolić. Posyp także mielonym pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Tym razem użyłam suszonego tymianku. Udekoruj gotowe danie świeżymi ziołami i podawaj.

cebuli do sałatki nie można marynować, ale smażyć na oleju roślinnym, aż się zrumieni. Wtedy sałatka nabierze innego smaku. 

dopuszczalne jest wzięcie śmietany zamiast majonezu. 


smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 




kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy