galaretka z łososia lub pstrąga

królewskie danie dla rodziny królewskiej! Chodzi o ciebie, prawda? Pyszny i piękny łosoś galaretowaty na Nowy Rok.
ValentinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 83 % 10 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
62 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

włóż gałązki kopru, pietruszki, groszku, pieprzu, liści laurowych, korzeni pietruszki i selera do rondla.

pokrój łososia na kawałki wraz z kośćmi i skórką. Rozłóż przyprawy na patelni. Napełnij zimną wodą i umieść na kuchence.

po ugotowaniu dodaj sól, zmniejsz ogień, gotuj przez 20 minut.

wyjmij łososia z bulionu, ostudź, rozłóż na małe kawałki.

przecedzić przez kilka warstw gazy bulion, aby był całkowicie czysty. W bulionie rozcieńczyć żelatynę i schłodzić do temperatury pokojowej.

gotuj krewetki osobno z tymi samymi przyprawami przez 2-3 minuty. Następnie usuń skorupę.

zalej mrożony groszek wrzącą wodą przez 2 minuty.

rozłóż spód formy do galaretki z krewetkami, groszkiem.

wlać schłodzony bulion w niewielkiej ilości i włożyć do lodówki, aby zestalił się.

możesz najpierw przechowywać formę w lodówce, a następnie zamrażanie pójdzie szybciej, w ciągu 5 minut.

połóż rybę, groszek na pierwszej warstwie i ponownie zalej bulionem, Wstaw na noc do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy