Sałatka z kawiorem z dorsza w puszkach

Ta sałatka z pewnością wniesie świąteczną nutę do Twojego codziennego życia! Sałatka z kawiorem z dorsza w puszkach to wieloskładnikowe danie ze spektakularną prezentacją. Czas poświęcony na jego przygotowanie jest więcej niż rekompensowany zrównoważonym smakiem i świątecznym wyglądem. Sałatka smakuje delikatnie, a jednocześnie jest wystarczająco sycąca, aby pełnić rolę głównego dania na obiad.
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

gotuj ziemniaki do miękkości, ale tak, aby się nie gotowały.

jaja kurze gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka ze środka.

obierz czerwoną cebulę, spłucz i drobno pokrój w kostkę. Następnie, aby nadać pikantny smak przyszłej sałatce, należy ją marynować. Aby to zrobić, przenieś posiekaną cebulę do małej miski lub talerza, napełnij ją szklanką ciepłej wody i dodaj łyżkę 70% octu. Pozostaw cebulę do marynowania przez około 10-15 minut.

pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i suszymy, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie pokrój grzyby w kostkę. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię i smaż grzyby na średnim ogniu na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól grzybom ostygnąć.

umyj i obierz kwaśne jabłka.

następnie przejdź bezpośrednio do montażu sałatki. Bierzemy duży talerz i pocieramy gotowane ziemniaki na dnie pierwszą warstwą na grubej tarce. Za pomocą łyżki lub łopatki kuchennej wyrównaj warstwę.

następnie drugą warstwą równomiernie układamy smażone pieczarki.

trzecią warstwą na tarce wcieramy białka gotowanych jajek, obficie smarujemy majonezem.

rozłóż kawior z dorsza w puszkach czwartym złomem i wyrównaj go łyżką lub szpatułką.

następnie przefiltruj marynowaną cebulę przez sito i połóż ją na wierzchu - jest to piąta warstwa sałatki.

na wierzchu marynowanej cebuli natrzyj żółtka gotowanych jajek i ponownie posmaruj warstwę majonezem.

następnie zetrzyj jabłka na grubej tarce i ponownie posmaruj warstwę majonezem.

ostatnią warstwą sałatki na drobnej tarce wcieramy twardy ser.

Sałatka z kawioru dorsza jest gotowa, ale aby wszystkie warstwy sałaty były dobrze namoczone, musi stać w lodówce przez kilka godzin.

udekoruj sałatkę figurowo pokrojonym kawałkiem rzodkiewki, cienko pokrojonym świeżym ogórkiem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal / 100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g
  • Kawior dorsza - 115   kcal/100g

Podobne przepisy