skład / składniki
metoda gotowania
gotuj ziemniaki do miękkości, ale tak, aby się nie gotowały.
jaja kurze gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka ze środka.
obierz czerwoną cebulę, spłucz i drobno pokrój w kostkę. Następnie, aby nadać pikantny smak przyszłej sałatce, należy ją marynować. Aby to zrobić, przenieś posiekaną cebulę do małej miski lub talerza, napełnij ją szklanką ciepłej wody i dodaj łyżkę 70% octu. Pozostaw cebulę do marynowania przez około 10-15 minut.
pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i suszymy, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie pokrój grzyby w kostkę. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię i smaż grzyby na średnim ogniu na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól grzybom ostygnąć.
umyj i obierz kwaśne jabłka.
następnie przejdź bezpośrednio do montażu sałatki. Bierzemy duży talerz i pocieramy gotowane ziemniaki na dnie pierwszą warstwą na grubej tarce. Za pomocą łyżki lub łopatki kuchennej wyrównaj warstwę.
następnie drugą warstwą równomiernie układamy smażone pieczarki.
trzecią warstwą na tarce wcieramy białka gotowanych jajek, obficie smarujemy majonezem.
rozłóż kawior z dorsza w puszkach czwartym złomem i wyrównaj go łyżką lub szpatułką.
następnie przefiltruj marynowaną cebulę przez sito i połóż ją na wierzchu - jest to piąta warstwa sałatki.
na wierzchu marynowanej cebuli natrzyj żółtka gotowanych jajek i ponownie posmaruj warstwę majonezem.
następnie zetrzyj jabłka na grubej tarce i ponownie posmaruj warstwę majonezem.
ostatnią warstwą sałatki na drobnej tarce wcieramy twardy ser.
Sałatka z kawioru dorsza jest gotowa, ale aby wszystkie warstwy sałaty były dobrze namoczone, musi stać w lodówce przez kilka godzin.
udekoruj sałatkę figurowo pokrojonym kawałkiem rzodkiewki, cienko pokrojonym świeżym ogórkiem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Kawior dorsza - 115 kcal/100g