zupa z podudzia z indyka

zdrowy i bardzo smaczny pierwszy na lunch! Mięso z indyka jest dobrze wchłaniane przez organizm, dzięki czemu jest klasyfikowane jako produkt dietetyczny. Dlatego zupa z indyka jest idealna do posiłków dla dzieci lub dietetycznych.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z podudzia z indyka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli goleń jest zamrożony, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aby się rozmroził. Warzywa-cebula, marchew i ziemniaki, obierz i opłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż podudzie do rondla, zalej wodą i zagotuj. Podczas gotowania utworzy się piana, którą należy usunąć. Gotuj podudzie we wrzącej wodzie przez godzinę. Następnie wyjmij podudzie z wody i oddziel mięso od kości. Włóż mięso z powrotem do bulionu, zagotuj i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj wszystko razem przez 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków zetrzyj marchewki na średniej tarce i drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej na nią trochę oleju roślinnego i ułóż posiekane warzywa - cebulę i marchewkę. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj gotową pieczeń do garnka do zupy. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wermiszel pod koniec gotowania i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Gotuje się bardzo szybko i nie warto go strawić, w przeciwnym razie makaron się zagotuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij gotową zupę z ognia. W razie potrzeby możesz dodać trochę posiekanego koperku. Ładnie uzupełnia smak gotowej zupy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotową zupę do przygotowanych talerzy i podawaj. Smacznego!

w takiej zupie zamiast wermiszelu można użyć ryżu, soczewicy lub gryki.

w każdym razie będziesz miał bardzo smaczne i zdrowe pierwsze danie.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy