skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z jaj krewetkowych kalmarów? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Z doświadczenia wiem, że sałatka jest najsmaczniejsza, jeśli kałamarnica jest nieobrana. Chociaż całkiem możliwe jest wzięcie białego obranego lub nawet konserwowanego w słoiku. Krewetki są oczywiście większe. Ale dozwolone jest również stosowanie małych obranych tak zwanych krewetek sałatkowych. Jajka są lepsze niż duże, domowe. Cóż, w ostateczności, co.
Krok 2:
Oczyść kalmary. Najpierw musisz usunąć grubą ciemnofioletową warstwę w postaci filmu - więc wyczyścisz ją do stanu białego - takie kałamarnice są również sprzedawane w sklepie. Następnie będziesz musiał zdjąć cienką skórę. Pamiętaj, że skórę należy usunąć zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Najwygodniej jest to zrobić pod bardzo gorącą wodą. Staraj się, aby skóra się nie rozerwała i zdejmij ją "pończochą".
Krok 3:
Zagotuj wodę, dodaj trochę soli. Zanurz obrane tusze kalmarów we wrzącej wodzie i gotuj od tego momentu nie dłużej niż 2 minuty. Po określonym czasie kałamarnica zacznie stać się gumowata i sztywna. Ale można to naprawić. Jeśli nagle przypadkowo rozgotowałeś kałamarnicę, gotuj ją przez kolejne 2 godziny i znów stanie się miękka. Kalmary należy gotować przez 2 minuty lub 2 godziny.
Krok 4:
Obierz krewetki. Ponieważ krewetki są gotowane i mrożone, nie jest konieczne ich gotowanie. Możesz po prostu zalać je wrzącą wodą lub gorącą wodą, a następnie po 10 minutach spuścić wodę.
Krok 5:
Odcedź kalmary, ostudź je trochę i pokrój w cienkie paski. Jednak rodzaj cięcia może być również według Twojego gustu: zarówno kostka, jak i pierścienie.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo. Zwykle jest to około 8-10 minut po ugotowaniu. Schłodzić, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko posiekane, trochę soli. Ale całkiem sporo, ponieważ kalmary gotowano w słonej wodzie, a majonez jest dość słony.
Krok 8:
Dopraw sałatkę majonezem i wszystko dobrze wymieszaj. Polecam użyć domowego majonezu własnego przygotowania - przynajmniej wiesz, z czego go ugotowałeś. Ci, którzy chcą, mogą zastąpić majonez pyszną tłustą śmietaną lub odwrotnie, lekkim jogurtem bez dodatków - na przykład greckim.
Krok 9:
Podawaj sałatkę od razu do stołu. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Tusza kałamarnicy - 96 kcal/100g