Sałatka kalmary krewetki jajka

pyszna i zdrowa sałatka z owoców morza! Sałatka z owoców morza jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa! Danie jest proste przygotowanie z dość przystępnych produktów. Nadaje się na świąteczny stół i codzienny posiłek!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 4 % 1 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z jaj krewetkowych kalmarów? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Z doświadczenia wiem, że sałatka jest najsmaczniejsza, jeśli kałamarnica jest nieobrana. Chociaż całkiem możliwe jest wzięcie białego obranego lub nawet konserwowanego w słoiku. Krewetki są oczywiście większe. Ale dozwolone jest również stosowanie małych obranych tak zwanych krewetek sałatkowych. Jajka są lepsze niż duże, domowe. Cóż, w ostateczności, co.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść kalmary. Najpierw musisz usunąć grubą ciemnofioletową warstwę w postaci filmu - więc wyczyścisz ją do stanu białego - takie kałamarnice są również sprzedawane w sklepie. Następnie będziesz musiał zdjąć cienką skórę. Pamiętaj, że skórę należy usunąć zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Najwygodniej jest to zrobić pod bardzo gorącą wodą. Staraj się, aby skóra się nie rozerwała i zdejmij ją "pończochą".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę, dodaj trochę soli. Zanurz obrane tusze kalmarów we wrzącej wodzie i gotuj od tego momentu nie dłużej niż 2 minuty. Po określonym czasie kałamarnica zacznie stać się gumowata i sztywna. Ale można to naprawić. Jeśli nagle przypadkowo rozgotowałeś kałamarnicę, gotuj ją przez kolejne 2 godziny i znów stanie się miękka. Kalmary należy gotować przez 2 minuty lub 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz krewetki. Ponieważ krewetki są gotowane i mrożone, nie jest konieczne ich gotowanie. Możesz po prostu zalać je wrzącą wodą lub gorącą wodą, a następnie po 10 minutach spuścić wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź kalmary, ostudź je trochę i pokrój w cienkie paski. Jednak rodzaj cięcia może być również według Twojego gustu: zarówno kostka, jak i pierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo. Zwykle jest to około 8-10 minut po ugotowaniu. Schłodzić, obrać i pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko posiekane, trochę soli. Ale całkiem sporo, ponieważ kalmary gotowano w słonej wodzie, a majonez jest dość słony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem i wszystko dobrze wymieszaj. Polecam użyć domowego majonezu własnego przygotowania - przynajmniej wiesz, z czego go ugotowałeś. Ci, którzy chcą, mogą zastąpić majonez pyszną tłustą śmietaną lub odwrotnie, lekkim jogurtem bez dodatków - na przykład greckim.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sałatkę od razu do stołu. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Tusza kałamarnicy - 96   kcal/100g

Podobne przepisy