Sałatka z kapusty pekińskiej i granatu

bardzo smaczna, delikatna słodko-kwaśna sałatka witaminowa rozjaśni stół! Ta sałatka może być bezpiecznie polecana tym, którzy rozpoczęli walkę z nadwagą, zwłaszcza w wersji bez mięsa z kurczaka. Jest niskokaloryczny, ale smaczny i zdrowy, co jest szczególnie ważne zimą - ma dużo witamin. Jest idealny dla wegetarian i poszczących. Ci, którzy nie mają problemów z wagą, mogą sobie pozwolić na dodanie gotowanego lub pieczonego fileta z kurczaka z przyprawami, gotowanych jajek. To z pewnością wzbogaci smak sałatki, ale jednocześnie zwiększy jej zawartość kalorii. W obu wariantach sałatka jest dobra. Bez kurczaka i jajek może służyć jako wspaniały dodatek do dań mięsnych. W innej, bardziej kalorycznej wersji może działać jako niezależne danie. Ważnym faktem jest to, że gotowanie jest łatwe i szybkie. I będzie służyć jako dekoracja świątecznego stołu. Poza tym jego smak jest po prostu pyszny, choć na początku wydaje się niezwykły! Spodobał się całej mojej rodzinie, nawet dzieciom. Spróbuj i ciesz się!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 35 % 6 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do sałatek. Umyj, obierz granaty i ścianki działowe, ostrożnie wyjmij ziarna. Moja cytryna, odetnij plasterek. Kapustę pekińską, pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą. Jeśli zamierzamy umieścić mięso z kurczaka i jajka (na twardo) w sałatce, najpierw ugotuj je do miękkości i ostudź. Jajko jest obrane ze skorupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Za pomocą ostrego noża kuchennego posiekaj kapustę w poprzek słomki o grubości 5-6 milimetrów, chociaż możesz być cieńszy, kto lubi. Drobno posiekaj natkę pietruszki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę, pokrój jajko na kilka kawałków, aby udekorować sałatkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż kapustę pekińską do głębokiej miski, lekko posyp solą do smaku i bardzo ostrożnie, możesz użyć specjalnych szczypiec, poluzuj. Po około 2-3 minutach wysyłamy do niego ziarna granatu, posiekaną natkę pietruszki, trochę czarnego mielonego pieprzu i oliwę z oliwek. Tutaj wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny z małego plasterka cytryny, wszystko ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sałatka z kapusty pekińskiej z granatem podawana jest natychmiast po ugotowaniu w temperaturze pokojowej. Nie podlega długotrwałemu przechowywaniu, dlatego lepiej jest robić to w małych porcjach, takich, które można zjeść od razu. Podaje się go w salaterkach lub natychmiast w porcjach na talerzach jako dodatek do pierwszych lub drugich gorących potraw z mięsa, drobiu, ryb, a nawet dziczyzny. Udekoruj sałatkę według własnego uznania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy