skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do sałatek. Umyj, obierz granaty i ścianki działowe, ostrożnie wyjmij ziarna. Moja cytryna, odetnij plasterek. Kapustę pekińską, pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą. Jeśli zamierzamy umieścić mięso z kurczaka i jajka (na twardo) w sałatce, najpierw ugotuj je do miękkości i ostudź. Jajko jest obrane ze skorupy.
Krok 2:
Za pomocą ostrego noża kuchennego posiekaj kapustę w poprzek słomki o grubości 5-6 milimetrów, chociaż możesz być cieńszy, kto lubi. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
Krok 3:
Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę, pokrój jajko na kilka kawałków, aby udekorować sałatkę.
Krok 4:
Włóż kapustę pekińską do głębokiej miski, lekko posyp solą do smaku i bardzo ostrożnie, możesz użyć specjalnych szczypiec, poluzuj. Po około 2-3 minutach wysyłamy do niego ziarna granatu, posiekaną natkę pietruszki, trochę czarnego mielonego pieprzu i oliwę z oliwek. Tutaj wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny z małego plasterka cytryny, wszystko ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5:
Sałatka z kapusty pekińskiej z granatem podawana jest natychmiast po ugotowaniu w temperaturze pokojowej. Nie podlega długotrwałemu przechowywaniu, dlatego lepiej jest robić to w małych porcjach, takich, które można zjeść od razu. Podaje się go w salaterkach lub natychmiast w porcjach na talerzach jako dodatek do pierwszych lub drugich gorących potraw z mięsa, drobiu, ryb, a nawet dziczyzny. Udekoruj sałatkę według własnego uznania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g