skład / składniki
metoda gotowania
niewiele osób nie zna sosu tak pysznego jak winogrono. Ale niewielu wie, jak można go ugotować. Zwłaszcza jeśli dotyczy to zbiorów zimowych. Taki sos to ratunek dla każdej gospodyni domowej. Można go podawać na świątecznym stole i urozmaicić menu w dni powszednie. SOS winogronowy podawany jest z mięsem i rybami, a także z potrawami z nich.
1. Moje winogrona, sortujemy. Jagody powinny być Dojrzałe, usuwamy zielonkawe lub zepsute jagody. Zrywamy również gałęzie.
2. Przygotowane winogrona są przenoszone do miski blendera, mielone na puree. Lepiej to zrobić partiami.
3. Lepiej przetrzeć przecier winogronowy przez drobne sito, aby pestki i niezmielone skórki nie dostały się do sosu.
4. Wlej puree winogronowe do rondla z grubym dnem. Wysyłamy patelnię do ognia. Gotuj masę przez 20 minut od momentu wrzenia. Nie przestajemy mieszać, aby sos się nie przypalił.
5. Po określonym czasie wlej ocet winny do masy winogronowej. Mieszać.
6. Goździki i ziarna pieprzu wkładamy do moździerza. Pocieramy tłuczkiem, aż będzie gładki.
7. Posiekaj ostrą paprykę nożem tak drobno, jak to możliwe. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę.
8. Dodaj do sosu posiekaną paprykę z goździkami, ostrą paprykę, imbir w proszku i czosnek. Gotuj przez kolejne 30 minut.
9. Gorący sos przenosi się do wstępnie przygotowanych słoików, zwija hermetycznie.
do sosu lepiej używać słoików o małej objętości.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g