sos winogronowy na zimę

Przygotuj pikantny sos do mięsa! Zima będzie bardzo przydatna! SOS winogronowy to jedno z tych dań, które z pewnością warto przygotować na zimę! Dania mięsne z nim nabiorą nowego pikantnego smaku. Sos jest ostry. Dlatego ilość przypraw i ostrej papryki można dostosować do smaku. Aby to zrobić, nie dodawaj całej określonej ilości imbiru i pieprzu, ale dodaj trochę, za każdym razem smakując SOS. W ten sposób po prostu sfałszuj ostrość dla siebie. Dojrzałe jagody nadają sosowi piękny, bogaty kolor.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 27 g
106 kcal
IG: 48 / 0 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

niewiele osób nie zna sosu tak pysznego jak winogrono. Ale niewielu wie, jak można go ugotować. Zwłaszcza jeśli dotyczy to zbiorów zimowych. Taki sos to ratunek dla każdej gospodyni domowej. Można go podawać na świątecznym stole i urozmaicić menu w dni powszednie. SOS winogronowy podawany jest z mięsem i rybami, a także z potrawami z nich.

1. Moje winogrona, sortujemy. Jagody powinny być Dojrzałe, usuwamy zielonkawe lub zepsute jagody. Zrywamy również gałęzie.

2. Przygotowane winogrona są przenoszone do miski blendera, mielone na puree. Lepiej to zrobić partiami.

3. Lepiej przetrzeć przecier winogronowy przez drobne sito, aby pestki i niezmielone skórki nie dostały się do sosu.

4. Wlej puree winogronowe do rondla z grubym dnem. Wysyłamy patelnię do ognia. Gotuj masę przez 20 minut od momentu wrzenia. Nie przestajemy mieszać, aby sos się nie przypalił.

5. Po określonym czasie wlej ocet winny do masy winogronowej. Mieszać.

6. Goździki i ziarna pieprzu wkładamy do moździerza. Pocieramy tłuczkiem, aż będzie gładki.

7. Posiekaj ostrą paprykę nożem tak drobno, jak to możliwe. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę.

8. Dodaj do sosu posiekaną paprykę z goździkami, ostrą paprykę, imbir w proszku i czosnek. Gotuj przez kolejne 30 minut.

9. Gorący sos przenosi się do wstępnie przygotowanych słoików, zwija hermetycznie.

do sosu lepiej używać słoików o małej objętości.

miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy