dżem z cukinii cytrynowo-pomarańczowej

pyszny, delikatny i aromatyczny przysmak na zimę! Smak dżemu z cukinii jest mi osobiście znany z dzieciństwa. Mama każdego lata zwijała kilka słoików tego przysmaku na zimę. Ten delikatny dżem o zapachu cytrusów smakuje bardziej jak ananas w puszkach.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 30 g
124 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z cukinii z cytryną i pomarańczą? Przygotuj składniki na dżem. Cukinia do takiego dania musi być używana w dojrzałości mlecznej, z delikatną skórką i miąższem oraz z nie uformowanymi nasionami, koniecznie świeżymi i soczystymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, obierz i usuń rdzeń. Pokrój miąższ w małe kostki. Istnieją przepisy na dżem z cukinii, w którym cukinia jest starta, taki dżem okaże się bardziej jednorodny pod względem tekstury. Umieść cukinię w rondlu lub filiżance z nieutleniającego materiału.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomarańczę i cytrynę, usuń skórkę z owoców. Podziel pomarańczę na plasterki, usuń z nich folię, podziel miąższ na włókna. Z cytryny wyciśnij potrzebną ilość soku za pomocą sokowirówki lub rąk. Miąższ pomarańczy, sok z cytryny, cukier dodaj do rondla z cukinią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wodę. Postaw patelnię z cukinią i owocami na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień. Niech kęs dżemu ostygnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie włóż dżem z cukinii do ognia, po ugotowaniu gotuj dżem na średnim ogniu przez około 5 minut. Usuwamy piankę utworzoną na powierzchni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie ostudź dżem i gotuj ponownie, teraz 10 minut od momentu wrzenia na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików i natychmiast zwiń pokrywki. Pozostaw dżem w słoikach do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i przechowuj do zimy w chłodnej spiżarni lub lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zimą taki dżem można podawać na stole z herbatą lub używać do pieczenia i przygotowywania innych deserów. Smacznego!

cukinia to wszechstronne warzywo o neutralnym smaku, z którego można przygotowywać nie tylko zupy, gulasze warzywne i inne gorące potrawy, ale także desery. Na przykład dżem z cukinii z pomarańczą i cytryną. Ze względu na swoje właściwości smakowe innych produktów cukinia łatwo zamienia się w cudowny i aromatyczny przysmak – dżem, w którym nieświadomi ludzie nigdy nie określą obecności cukinii.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy