skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z cukinii z cytryną i pomarańczą? Przygotuj składniki na dżem. Cukinia do takiego dania musi być używana w dojrzałości mlecznej, z delikatną skórką i miąższem oraz z nie uformowanymi nasionami, koniecznie świeżymi i soczystymi.
Krok 2:
Umyj cukinię, obierz i usuń rdzeń. Pokrój miąższ w małe kostki. Istnieją przepisy na dżem z cukinii, w którym cukinia jest starta, taki dżem okaże się bardziej jednorodny pod względem tekstury. Umieść cukinię w rondlu lub filiżance z nieutleniającego materiału.
Krok 3:
Umyj pomarańczę i cytrynę, usuń skórkę z owoców. Podziel pomarańczę na plasterki, usuń z nich folię, podziel miąższ na włókna. Z cytryny wyciśnij potrzebną ilość soku za pomocą sokowirówki lub rąk. Miąższ pomarańczy, sok z cytryny, cukier dodaj do rondla z cukinią.
Krok 4:
Wlej wodę. Postaw patelnię z cukinią i owocami na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień. Niech kęs dżemu ostygnie.
Krok 5:
Ponownie włóż dżem z cukinii do ognia, po ugotowaniu gotuj dżem na średnim ogniu przez około 5 minut. Usuwamy piankę utworzoną na powierzchni.
Krok 6:
Ponownie ostudź dżem i gotuj ponownie, teraz 10 minut od momentu wrzenia na średnim ogniu.
Krok 7:
Włóż gorący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików i natychmiast zwiń pokrywki. Pozostaw dżem w słoikach do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i przechowuj do zimy w chłodnej spiżarni lub lodówce.
Krok 8:
Zimą taki dżem można podawać na stole z herbatą lub używać do pieczenia i przygotowywania innych deserów. Smacznego!
cukinia to wszechstronne warzywo o neutralnym smaku, z którego można przygotowywać nie tylko zupy, gulasze warzywne i inne gorące potrawy, ale także desery. Na przykład dżem z cukinii z pomarańczą i cytryną. Ze względu na swoje właściwości smakowe innych produktów cukinia łatwo zamienia się w cudowny i aromatyczny przysmak – dżem, w którym nieświadomi ludzie nigdy nie określą obecności cukinii.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g