kakao z bitą śmietaną i piankami

Zrób gorące kakao z" czapką " ze śmietany i pianek! Taki aromatyczny napój stworzy wyjątkową atmosferę ciepła i komfortu, a kilka filiżanek kakao w zimowy zimny wieczór w rękach kochanków wypełni dom romansem.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 41 % 13 g
197 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Wybierz proszek kakaowy wysokiej jakości, ponieważ smak napoju zależy od jego właściwości. Kup mleko tłuste, zaczynając od 3,2%. Weź również śmietanę tłustą, aby dobrze się ubić. Przed przystąpieniem do przygotowania napój, schłodź śmietanę w lodówce. Ponadto, aby przyspieszyć proces ubijania, pojemnik i trzepaczki, których będziesz używać podczas ubijania, lepiej włożyć do lodówki, aby również były schłodzone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź Pianki i użyj noża, aby pokroić je w drobną kostkę. Możesz użyć pianki waniliowej lub creme brulee, ale lepiej wybrać białe odcienie pianki, aby po zmieszaniu z bitą śmietaną uzyskać masę tego samego koloru. W razie potrzeby piankę można zastąpić białą pianką marshmallow.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej schłodzoną ciężką śmietanę do schłodzonego pojemnika i zacznij ubijać trzepaczką w mocną pianę, zaczynając od małych obrotów i stopniowo osiągając maksimum. Lepiej jest wziąć pojemnik do ubijania z wysokimi bokami, aby podczas ubijania krople śmietany nie rozpryskiwały się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubita w mocną pianę śmietana delikatnie wymieszaj z drobnymi kostkami pianek. Powstałą masę kremowo-Marshmallow na czas gotowania kakao włóż do lodówki. Masa powinna być schłodzona.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej tłuste mleko krowie do rondla, dodaj kakao w proszku i umieść na średnim ogniu. Ciągle mieszając mleko trzepaczką, zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, wprowadź mleko skondensowane. Szybkimi ruchami dobrze ugniataj, aby skondensowane mleko całkowicie się rozpuściło i zdejmij kadzi z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gorące słodkie kakao natychmiast wlej do dużych kubków, nałóż zimną masę bitej śmietany z piankami i udekoruj napój według własnych upodobań. Możesz po prostu posypać kakao w proszku.

dla dzieci ten przepis można zinterpretować, dodając syrop Smakowy zamiast skondensowanego mleka do kakao i zastępując Klasyczne pianki kolorowym aromatyzowanym. W ten sposób kakao będzie jaśniejsze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Marshmallow - 304   kcal/100g
  • Pianki w czekoladzie - 396   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy