skład / składniki
metoda gotowania
tradycyjne greckie potrawy są zwykle podawane jako przekąska lub na czczo, gdy dopuszczalne jest spożywanie ryb. Kawior elitarnych odmian nie jest używany, odpowiedni jest każdy drobnoziarnisty, na przykład mintaja lub dorsza. Jako eksperyment ze smakami możesz wybrać nie tylko rodzaj ryby, ale także metodę przetwarzania kawioru. Może być solony lub wędzony. Za każdym razem próbujemy nowego i decydujemy o ulubionym smaku przekąski.
gotowanie zaczynamy od ziemniaków. Gotuj w mundurze do miękkości, lekko soląc wodę natychmiast po ugotowaniu. Gotowe ziemniaki wyjmujemy z wody i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie możesz przejść do głównej części przygotowania sosu.
biały chleb, podzielony na małe kawałki, moczyć w wodzie. Chleb nie może być świeży, to świetny sposób na pozbycie się już wysuszonego.
moczyć chleb w wodzie przez 10 minut. Podczas procesu obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w talerze.
ziemniaki, które już całkowicie ostygły, obieramy i kroimy na małe kawałki. Łączymy wszystkie warzywa w misce blendera i siekamy. Pracujemy z blenderem, aż wszystkie produkty zmienią się w całkowicie jednorodną masę bez ziaren i grudek.
kawałki namoczonego białego chleba wyciśnij nadmiar wilgoci i wyślij do miski blendera do posiekanych warzyw. Ponownie zmiel blenderem, aby chleb był całkowicie połączony z bazą warzywną.
umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj i włóż je również do miski blendera.
Dodaj kawior rybny. Wyciśnij sok z cytryny, wlej go do miski blendera. Dodaj tam oliwę z oliwek. Nie nalejemy go od razu. Dodaj jedną łyżkę, zmiel blenderem, aż się rozpuści. Następnie wlewamy drugi, ponownie pracujemy z blenderem,a potem trzeci. Po dodaniu ostatniej porcji oleju ponownie ubij masę blenderem.
SOS-przystawka jest gotowa, udekorowana oliwką, plasterkami cytryny lub świeżymi ziołami i może służyć do stołu i naprawdę zaskoczyć gości.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Kawior czerwony - 245 kcal/100g