Taramasalata grecka

jasny smak niezwykłego dania! Udany dodatek do stołu! Taramasalata to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni greckiej. Najlepsza przekąska na świątecznym lub bufetowym stole. Doskonale komponuje się z chlebem, krakersami lub naleśnikami. Nadaje się również jako przekąska ze świeżym chlebem.
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
44 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

tradycyjne greckie potrawy są zwykle podawane jako przekąska lub na czczo, gdy dopuszczalne jest spożywanie ryb. Kawior elitarnych odmian nie jest używany, odpowiedni jest każdy drobnoziarnisty, na przykład mintaja lub dorsza. Jako eksperyment ze smakami możesz wybrać nie tylko rodzaj ryby, ale także metodę przetwarzania kawioru. Może być solony lub wędzony. Za każdym razem próbujemy nowego i decydujemy o ulubionym smaku przekąski.

gotowanie zaczynamy od ziemniaków. Gotuj w mundurze do miękkości, lekko soląc wodę natychmiast po ugotowaniu. Gotowe ziemniaki wyjmujemy z wody i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie możesz przejść do głównej części przygotowania sosu.

biały chleb, podzielony na małe kawałki, moczyć w wodzie. Chleb nie może być świeży, to świetny sposób na pozbycie się już wysuszonego.

moczyć chleb w wodzie przez 10 minut. Podczas procesu obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w talerze.

ziemniaki, które już całkowicie ostygły, obieramy i kroimy na małe kawałki. Łączymy wszystkie warzywa w misce blendera i siekamy. Pracujemy z blenderem, aż wszystkie produkty zmienią się w całkowicie jednorodną masę bez ziaren i grudek.

kawałki namoczonego białego chleba wyciśnij nadmiar wilgoci i wyślij do miski blendera do posiekanych warzyw. Ponownie zmiel blenderem, aby chleb był całkowicie połączony z bazą warzywną.

umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj i włóż je również do miski blendera.

Dodaj kawior rybny. Wyciśnij sok z cytryny, wlej go do miski blendera. Dodaj tam oliwę z oliwek. Nie nalejemy go od razu. Dodaj jedną łyżkę, zmiel blenderem, aż się rozpuści. Następnie wlewamy drugi, ponownie pracujemy z blenderem,a potem trzeci. Po dodaniu ostatniej porcji oleju ponownie ubij masę blenderem.

SOS-przystawka jest gotowa, udekorowana oliwką, plasterkami cytryny lub świeżymi ziołami i może służyć do stołu i naprawdę zaskoczyć gości.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Kawior czerwony - 245   kcal/100g

Podobne przepisy