Sałatka z częściowo wędzoną kiełbasą i kukurydzą

Oryginalna i kolorowa sałatka z pół wędzoną kiełbasą. Przygotowuje się szybko, z prostych produktów, wygląda pięknie, okazuje się satysfakcjonujący. Możesz podawać na dowolne święta. Polecam gotować taką sałatkę w porcjach, układając ją w pierścieniu sałatkowym podczas dekorowania.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 60 % 25 g
węglowodany 14 % 6 g
292 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pół wędzoną kiełbasą? Kiełbasę pokroić w paski. Weź kiełbasę dobrej jakości, którą lubisz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser weź prawdziwy, nie serowy produkt.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż jajka do rondla z wrzącą osoloną wodą i gotuj przez 10 minut, aż będą ugotowane na twardo na średnim ogniu. Gotowe jajka schłodzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić w kostkę. Nawiasem mówiąc, jeśli włożysz je natychmiast do wrzącej wody, będą doskonale czyszczone na gorąco. Lepiej wziąć domowe jajka, jeśli to możliwe. Do krojenia jajek używam specjalnego sitka z kwadratowymi komórkami, ta metoda pozwala znacznie skrócić proces.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż kiełbasę, ser, jajka i kukurydzę do głębokiej miski, dodaj posiekany czosnek i majonez. Weź kukurydzę od zaufanych producentów, słodką i soczystą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko. Sałatka jest gotowa.

ta sałatka z przekąskami jest odpowiednia na święta i dni powszednie. Robię to regularnie, gdy chcę czegoś smacznego, często gotuję na różne święta i tak po prostu podczas lunchu. Podoba mi się ta sałatka nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że okazuje się, że nie jest kosztowna. Lepiej jest jeść od razu, na świeżo, więc nie powinieneś dużo gotować od razu. Wszystkie składniki tej sałatki dobrze się ze sobą łączą. Dużym plusem jest to, że jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z nim bez problemów i będzie mogła nakarmić swoich gości do syta. Z wyglądu sałatka okazuje się jasna i kolorowa, ze względu na fakt, że zawiera kukurydzę. Istnieje wiele odmian sałatek z kiełbasą i serem: niektóre zawierają świeży ogórek, niektóre zawierają świeżą lub koreańską marchewkę,niektóre są przygotowywane z dodatkiem kapusty pekińskiej itp. Mam nadzieję, że wkrótce przygotujesz to danie i będziesz w stu procentach zadowolony z wyniku. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy