skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pół wędzoną kiełbasą? Kiełbasę pokroić w paski. Weź kiełbasę dobrej jakości, którą lubisz.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser weź prawdziwy, nie serowy produkt.
Krok 3:
Włóż jajka do rondla z wrzącą osoloną wodą i gotuj przez 10 minut, aż będą ugotowane na twardo na średnim ogniu. Gotowe jajka schłodzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić w kostkę. Nawiasem mówiąc, jeśli włożysz je natychmiast do wrzącej wody, będą doskonale czyszczone na gorąco. Lepiej wziąć domowe jajka, jeśli to możliwe. Do krojenia jajek używam specjalnego sitka z kwadratowymi komórkami, ta metoda pozwala znacznie skrócić proces.
Krok 4:
Przełóż kiełbasę, ser, jajka i kukurydzę do głębokiej miski, dodaj posiekany czosnek i majonez. Weź kukurydzę od zaufanych producentów, słodką i soczystą.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko. Sałatka jest gotowa.
ta sałatka z przekąskami jest odpowiednia na święta i dni powszednie. Robię to regularnie, gdy chcę czegoś smacznego, często gotuję na różne święta i tak po prostu podczas lunchu. Podoba mi się ta sałatka nie tylko ze względu na smak, ale także dlatego, że okazuje się, że nie jest kosztowna. Lepiej jest jeść od razu, na świeżo, więc nie powinieneś dużo gotować od razu. Wszystkie składniki tej sałatki dobrze się ze sobą łączą. Dużym plusem jest to, że jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z nim bez problemów i będzie mogła nakarmić swoich gości do syta. Z wyglądu sałatka okazuje się jasna i kolorowa, ze względu na fakt, że zawiera kukurydzę. Istnieje wiele odmian sałatek z kiełbasą i serem: niektóre zawierają świeży ogórek, niektóre zawierają świeżą lub koreańską marchewkę,niektóre są przygotowywane z dodatkiem kapusty pekińskiej itp. Mam nadzieję, że wkrótce przygotujesz to danie i będziesz w stu procentach zadowolony z wyniku. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" o zawartości tłuszczu 45% - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g