smażone grzyby na zimę w słoikach

wyjątkowo smaczna przekąska, soczysta, jasna, niezapomniana! Smażone grzyby na zimę w słoikach z przyjemnością spróbujesz nie tylko na zimno! Takie grzyby można podawać z ziemniakami, gotowanymi zbożami i nie tylko. Wyglądają bardzo pięknie i apetycznie na świątecznym stole!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 62 % 8 g
węglowodany 23 % 3 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć grzyby z cebulą i marchewką na zimę? Przede wszystkim musisz zebrać grzyby lub kupić je w sklepie lub na rynku. Dopuszczalne jest przyjmowanie grzybów z zamrażania. Zgodnie z przepisem możesz ugotować dowolne grzyby, usmażyłem Polskie grzyby zebrane w lesie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj grzyby, Usuń gałązki, resztki ziemi itp.. Pokrój duże porcje i pozostaw małe w całości. Wyślij grzyby do rondla, zalej wodą i umieść na kuchence. Zmaksymalizuj płomień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W momencie wrzenia tworzy się piana. Usuń go łyżką stołową, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj przez około 30-40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek i spłucz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub tarce do koreańskich sałatek. Posiekaj cebulę w kostkę lub półpierścienie i drobno posiekaj czosnek(dopuszczalne jest przepuszczenie szczypiorku przez prasę).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij grzyby, cebulę, marchewkę i czosnek do smażenia. Dodaj sól do smaku, mielony pieprz, cukier, wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Smażyłem przez około 20-30 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać, aby nic się nie przypaliło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec wlej ocet, ponownie wymieszaj, pozostaw na kuchence na dosłownie minutę lub dwie. Włóż gotowe grzyby do pojemnika na żywność i wyślij do lodówki na co najmniej noc. Takie grzyby można zamknąć na zimę. Aby to zrobić, dokładnie umyj słoiki i pokrywki sodą, sterylizuj w dowolny sposób. Wyślij gorące grzyby z patelni do słoików.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoiki pokrywkami, Odwróć górę do dołu i owiń kocem. Pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie. Następnie usuń obrabiany przedmiot w dowolnym wystarczająco chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania. Zwykle przechowuję w lodówce na dolnej półce.

przepis jest uniwersalny. Możesz nawet ugotować na nim pieczarki, tylko w tym przypadku nie jest konieczne ich wstępne gotowanie.

taki przedmiot w mojej lodówce stoi dość długo, do roku lub dłużej. Jeśli planujesz przechowywać słoiki w piwnicy, gdzie temperatura może być nieco wyższa niż w lodówce, polecam sterylizować pełne słoiki w szerokim rondlu z wodą przez około 20-30 minut, a następnie zamknąć sterylnymi pokrywkami i wysłać pod koc, aż ostygnie. 

smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy