skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć grzyby z cebulą i marchewką na zimę? Przede wszystkim musisz zebrać grzyby lub kupić je w sklepie lub na rynku. Dopuszczalne jest przyjmowanie grzybów z zamrażania. Zgodnie z przepisem możesz ugotować dowolne grzyby, usmażyłem Polskie grzyby zebrane w lesie.
Krok 2:
Dokładnie umyj grzyby, Usuń gałązki, resztki ziemi itp.. Pokrój duże porcje i pozostaw małe w całości. Wyślij grzyby do rondla, zalej wodą i umieść na kuchence. Zmaksymalizuj płomień.
Krok 3:
W momencie wrzenia tworzy się piana. Usuń go łyżką stołową, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj przez około 30-40 minut.
Krok 4:
W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek i spłucz. Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub tarce do koreańskich sałatek. Posiekaj cebulę w kostkę lub półpierścienie i drobno posiekaj czosnek(dopuszczalne jest przepuszczenie szczypiorku przez prasę).
Krok 5:
Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Krok 6:
Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij grzyby, cebulę, marchewkę i czosnek do smażenia. Dodaj sól do smaku, mielony pieprz, cukier, wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Smażyłem przez około 20-30 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać, aby nic się nie przypaliło.
Krok 7:
Na koniec wlej ocet, ponownie wymieszaj, pozostaw na kuchence na dosłownie minutę lub dwie. Włóż gotowe grzyby do pojemnika na żywność i wyślij do lodówki na co najmniej noc. Takie grzyby można zamknąć na zimę. Aby to zrobić, dokładnie umyj słoiki i pokrywki sodą, sterylizuj w dowolny sposób. Wyślij gorące grzyby z patelni do słoików.
Krok 8:
Zamknij słoiki pokrywkami, Odwróć górę do dołu i owiń kocem. Pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie. Następnie usuń obrabiany przedmiot w dowolnym wystarczająco chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania. Zwykle przechowuję w lodówce na dolnej półce.
przepis jest uniwersalny. Możesz nawet ugotować na nim pieczarki, tylko w tym przypadku nie jest konieczne ich wstępne gotowanie.
taki przedmiot w mojej lodówce stoi dość długo, do roku lub dłużej. Jeśli planujesz przechowywać słoiki w piwnicy, gdzie temperatura może być nieco wyższa niż w lodówce, polecam sterylizować pełne słoiki w szerokim rondlu z wodą przez około 20-30 minut, a następnie zamknąć sterylnymi pokrywkami i wysłać pod koc, aż ostygnie.
smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g