kompot z jabłek i porzeczek na zimę

kompot z jabłek i porzeczek to pyszny domowy napój. Koniecznie spróbuj)
KiraMirAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 29 g
118 kcal
IG: 28 / 0 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

wlej wodę do garnka i umieść na kuchence. Umyj i pokrój jabłka na małe plasterki. Natychmiast dodaj mrożone porzeczki do jabłek, wymieszaj i pozostaw do wrzenia. Wcześniej jagody nie parzymy wrzącą wodą i nie spłukujemy. jeśli jakiś gruz przypadkowo dostanie się podczas zamrażania, pozostanie z miazgą podczas odcedzania.
po 5-7 minutach dodaj cukier. Gdy kompot się zagotuje, pozostaw go do gotowania na małym ogniu przez 10 minut. Wyłącz, przykryj pokrywką-niech stoi. Filtrujemy kompot przez gazę, po prostu wyrzucamy niepotrzebne resztki. Rezultatem jest aromatyczny i pyszny napój, że tak powiem, pozdrowienia z ciepłego lata.
w tym stanie przekręcamy kompot do wcześniej przygotowanych sterylizowanych słoików i przechowujemy do zimy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy