kompot jabłko porzeczka
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
wlej wodę do garnka i umieść na kuchence. Umyj i pokrój jabłka na małe plasterki. Natychmiast dodaj mrożone porzeczki do jabłek, wymieszaj i pozostaw do wrzenia. Wcześniej jagody nie parzymy wrzącą wodą i nie spłukujemy. jeśli jakiś gruz przypadkowo dostanie się podczas zamrażania, pozostanie z miazgą podczas odcedzania.
po 5-7 minutach dodaj cukier. Gdy kompot się zagotuje, pozostaw go do gotowania na małym ogniu przez 10 minut. Wyłącz, przykryj pokrywką-niech stoi. Filtrujemy kompot przez gazę, po prostu wyrzucamy niepotrzebne resztki. Rezultatem jest aromatyczny i pyszny napój, że tak powiem, pozdrowienia z ciepłego lata.
w tym stanie przekręcamy kompot do wcześniej przygotowanych sterylizowanych słoików i przechowujemy do zimy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g