ciasto biszkoptowe z malinami

niesamowicie piękne ciasto z dżemem malinowym! Ciasto biszkoptowe z malinami-pyszne domowe ciasto z białej czekolady z warstwą jagód. Robienie tego jest dość proste, a wynik z pewnością przekroczy wszelkie oczekiwania. Świeże maliny wyglądają szczególnie pięknie na tle białego lukru, a deser okazuje się świąteczny i spektakularny.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 31 % 21 g
węglowodany 62 % 42 g
363 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza.

2. Pokrój białą czekoladę na kawałki i umieść na patelni. Wlej tam mleko i włóż kawałek masła. Postaw patelnię na małym ogniu i rozpuść jej zawartość. Jednocześnie stale mieszaj składniki, aby mieszanina była jednorodna. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

3. W misce miksera wymieszaj jaja kurze o temperaturze pokojowej i cukier, wlej ekstrakt waniliowy. Na średniej mocy ubij masę jajeczną na puszystą białą pianę. Następnie dodaj wcześniej ugotowaną i schłodzoną mieszankę białej czekolady do ubitej masy. Następnie przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj proszek do pieczenia. Ponownie ubij mikserem, aby nie było grudek.

4. Przygotuj dzieloną formę o średnicy 20 cm, przykryj spód formy i jej boczne wewnętrzne strony pergaminem. Następnie wlej połowę ciasta do formy i włóż do nagrzanego piekarnika, aby piec przez godzinę. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.

podobnie przygotuj drugie ciasto biszkoptowe.

następnie należy schłodzić gotowe ciasta i pokroić je na dwie równe części szerokim ostrym nożem. W sumie powinieneś dostać 4 ciasta biszkoptowe.

5. Przygotuj krem do impregnacji ciasta. Aby to zrobić, rozpuść białą czekoladę i ciężką śmietanę w łaźni wodnej, ale w żadnym wypadku nie doprowadzaj do wrzenia (aby śmietana się nie zsiadła). Gdy tylko krem stanie się jednorodną konsystencją, wyjmij pojemnik z nim z łaźni wodnej i ostudź.

6. Złożyć ciasto. Aby to zrobić, najpierw posmaruj każde ciasto cienką warstwą kremu z białej czekolady. Następnie namocz dżem malinowy. Pozostałą białą czekoladową śmietaną pokryj wierzch i boki ciasta. Wygładź krem silikonową szpatułką.

aby ozdobić wierzch i boki ciasta, możesz wybrać dowolny gęsty krem do ciasta według własnego gustu. 

gotowe ciasto biszkoptowe z malinami wstaw do lodówki na kilka godzin do namoczenia. Przed podaniem udekoruj malinami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy