skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 160 stopni Celsjusza.
2. Pokrój białą czekoladę na kawałki i umieść na patelni. Wlej tam mleko i włóż kawałek masła. Postaw patelnię na małym ogniu i rozpuść jej zawartość. Jednocześnie stale mieszaj składniki, aby mieszanina była jednorodna. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
3. W misce miksera wymieszaj jaja kurze o temperaturze pokojowej i cukier, wlej ekstrakt waniliowy. Na średniej mocy ubij masę jajeczną na puszystą białą pianę. Następnie dodaj wcześniej ugotowaną i schłodzoną mieszankę białej czekolady do ubitej masy. Następnie przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj proszek do pieczenia. Ponownie ubij mikserem, aby nie było grudek.
4. Przygotuj dzieloną formę o średnicy 20 cm, przykryj spód formy i jej boczne wewnętrzne strony pergaminem. Następnie wlej połowę ciasta do formy i włóż do nagrzanego piekarnika, aby piec przez godzinę. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
podobnie przygotuj drugie ciasto biszkoptowe.
następnie należy schłodzić gotowe ciasta i pokroić je na dwie równe części szerokim ostrym nożem. W sumie powinieneś dostać 4 ciasta biszkoptowe.
5. Przygotuj krem do impregnacji ciasta. Aby to zrobić, rozpuść białą czekoladę i ciężką śmietanę w łaźni wodnej, ale w żadnym wypadku nie doprowadzaj do wrzenia (aby śmietana się nie zsiadła). Gdy tylko krem stanie się jednorodną konsystencją, wyjmij pojemnik z nim z łaźni wodnej i ostudź.
6. Złożyć ciasto. Aby to zrobić, najpierw posmaruj każde ciasto cienką warstwą kremu z białej czekolady. Następnie namocz dżem malinowy. Pozostałą białą czekoladową śmietaną pokryj wierzch i boki ciasta. Wygładź krem silikonową szpatułką.
aby ozdobić wierzch i boki ciasta, możesz wybrać dowolny
gęsty krem do ciasta
według własnego gustu.
gotowe ciasto biszkoptowe z malinami wstaw do lodówki na kilka godzin do namoczenia. Przed podaniem udekoruj malinami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g