papryka na zimę marynowana w plasterkach

Oryginalny, pikantny, łatwy i szybki w przygotowaniu! Papryka marynowana na zimę w plasterkach to pyszna przekąska, która będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania i doskonale urozmaici zwykłe menu. Ten przepis pomoże utrzymać zbiory papryki w sezonie.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
79 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paprykę marynowaną na zimę w plasterkach? Przygotuj jedzenie. Wskazane jest, aby wziąć kolorowy pieprz — aby twój przedmiot wyglądał bardziej kolorowo. Wybierz mięsiste owoce o grubych ścianach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj słoiki z pokrywkami. Sterylizuj je w dowolny sposób. Przeczytaj więcej na ten temat na końcu przepisu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pieprz, Wytnij rdzeń z nasionami i łodygą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój każdy owoc na podłużne plastry. Waga pieprzu 3 kg - już obrana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? W rondlu połącz wodę, ocet, olej roślinny, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Użyj soli, która nie jest jodowana — może zepsuć smak przedmiotu obrabianego. Zagotuj zawartość garnka i gotuj przez kilka minut na dużym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kawałki pieprzu do wrzącej marynaty. Jeśli patelnia nie jest duża, zrób to w kilku krokach, aby papryka była dobrze marynowana i miała wystarczająco dużo miejsca. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj paprykę przez 6-7 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż kawałki pieprzu do przygotowanych, wysterylizowanych słoików. Tylko pieprz, bez marynaty. Użyj do tego łyżki cedzakowej. Przykryj słoiki pokrywkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cała papryka jest w słoikach, ponownie zagotuj marynatę i napełnij nią wszystkie słoiki do góry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij słoiki pokrywkami za pomocą klucza, odwróć je do góry nogami, zawiń w coś ciepłego i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki i sprawdzasz ich szczelność. Przechowuj zimne słoiki w piwnicy lub piwnicy, w przypadku braku — w lodówce. W sumie wyszło mi 6 półlitrowych słoików.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy