skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paprykę marynowaną na zimę w plasterkach? Przygotuj jedzenie. Wskazane jest, aby wziąć kolorowy pieprz — aby twój przedmiot wyglądał bardziej kolorowo. Wybierz mięsiste owoce o grubych ścianach.
Krok 2:
Przygotuj słoiki z pokrywkami. Sterylizuj je w dowolny sposób. Przeczytaj więcej na ten temat na końcu przepisu.
Krok 3:
Umyj pieprz, Wytnij rdzeń z nasionami i łodygą.
Krok 4:
Pokrój każdy owoc na podłużne plastry. Waga pieprzu 3 kg - już obrana.
Krok 5:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? W rondlu połącz wodę, ocet, olej roślinny, cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Użyj soli, która nie jest jodowana — może zepsuć smak przedmiotu obrabianego. Zagotuj zawartość garnka i gotuj przez kilka minut na dużym ogniu.
Krok 6:
Włóż kawałki pieprzu do wrzącej marynaty. Jeśli patelnia nie jest duża, zrób to w kilku krokach, aby papryka była dobrze marynowana i miała wystarczająco dużo miejsca. Ponownie poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj paprykę przez 6-7 minut.
Krok 7:
Następnie włóż kawałki pieprzu do przygotowanych, wysterylizowanych słoików. Tylko pieprz, bez marynaty. Użyj do tego łyżki cedzakowej. Przykryj słoiki pokrywkami.
Krok 8:
Gdy cała papryka jest w słoikach, ponownie zagotuj marynatę i napełnij nią wszystkie słoiki do góry.
Krok 9:
Zamknij słoiki pokrywkami za pomocą klucza, odwróć je do góry nogami, zawiń w coś ciepłego i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywki i sprawdzasz ich szczelność. Przechowuj zimne słoiki w piwnicy lub piwnicy, w przypadku braku — w lodówce. W sumie wyszło mi 6 półlitrowych słoików.
Krok 10:
Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g