dżem brzoskwiniowy na zimę

rozpływa się w ustach! Słodycze docenią! Prosty i szybki przepis na dżem! Łatwość przygotowania Bardzo smaczny, ale dla mnie zbyt słodki dżem brzoskwiniowy.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
208 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

dojrzałe brzoskwinie dokładnie spłukujemy zimną wodą, usuwamy nasiona.
powstałą miazgę wkładamy do emaliowanego pojemnika i zalewamy wrzącą wodą. Następnie przykryj i gotuj przez około piętnaście minut na umiarkowanym ogniu, aż brzoskwinie będą miękkie.
schłodzoną masę przepuszczamy przez durszlak lub sito.
następnie dodaj cukier w ilości 1 kilograma cukru na kilogram brzoskwiń.
w tym samym emaliowanym pojemniku gotujemy brzoskwinie już z cukrem, ciągle mieszając drewnianą szpatułką i usuwając powstającą pianę.
przybliżony czas gotowania dżemu wynosi około 20 minut, ale wszystko zależy od odmiany brzoskwiń.
im dłuższy czas gotowania, tym grubszy i ciemniejszy jest dżem brzoskwiniowy.
dżem brzoskwiniowy jest nadal gorący w słoikach i zamykany pokrywkami.
gotowy dżem brzoskwiniowy jest przechowywany w chłodnym miejscu.
dżem przygotowany według tego przepisu może być używany nie tylko jako pyszny deser, ale także jako nadzienie do różnych ciast i bułek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy