skład / składniki
metoda gotowania
dojrzałe brzoskwinie dokładnie spłukujemy zimną wodą, usuwamy nasiona.
powstałą miazgę wkładamy do emaliowanego pojemnika i zalewamy wrzącą wodą. Następnie przykryj i gotuj przez około piętnaście minut na umiarkowanym ogniu, aż brzoskwinie będą miękkie.
schłodzoną masę przepuszczamy przez durszlak lub sito.
następnie dodaj cukier w ilości 1 kilograma cukru na kilogram brzoskwiń.
w tym samym emaliowanym pojemniku gotujemy brzoskwinie już z cukrem, ciągle mieszając drewnianą szpatułką i usuwając powstającą pianę.
przybliżony czas gotowania dżemu wynosi około 20 minut, ale wszystko zależy od odmiany brzoskwiń.
im dłuższy czas gotowania, tym grubszy i ciemniejszy jest dżem brzoskwiniowy.
dżem brzoskwiniowy jest nadal gorący w słoikach i zamykany pokrywkami.
gotowy dżem brzoskwiniowy jest przechowywany w chłodnym miejscu.
dżem przygotowany według tego przepisu może być używany nie tylko jako pyszny deser, ale także jako nadzienie do różnych ciast i bułek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g