dżem ze śliwek i jabłek na zimę

gęsty i aromatyczny dżem na herbatę! Pikantny, aromatyczny dżem z jabłek i śliwek jest idealny na cichą rodzinną herbatę lub do pieczenia ciast! Doskonale przechowywane w mieszkaniu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
202 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź dowolne jabłka: im słodsza odmiana, tym słodszy dżem i odwrotnie. Śliwka jest lepsza niż odmiana Węgierska, niezbyt duża, z dobrze oddzieloną kością. Mam zwykły biały cukier, ale całkiem możliwe jest wzięcie brązowego cukru - da karmelowy odcień lub kokosowy-da lekki aromat kokosowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka, usuń strąk nasienny i pokrój w cienkie plasterki. Zasadniczo krojenie w kostkę jest również dobre dla dżem, więc pokrój w dowolny sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj śliwki, usuń pestki. Jeśli masz drobną śliwkę, możesz zostawić ją na połówki. Mam dużą śliwkę, więc pokroiłem ją tak samo jak jabłka: plasterki dokładnie tego samego rozmiaru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść pokrojone jabłka i śliwki w naczyniu do gotowania dżemu. Najlepiej, aby była to patelnia z grubym dnem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj cukrem i pozostaw na 2 do 12 godzin. W żadnym wypadku nie dodawaj wody - wystarczy sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiedy owoce wydzielają sok, nadszedł czas, aby dodać trochę przypraw. Robię klasyczny dżem bez dodatków. Ale różne dodatki będą tutaj bardzo odpowiednie. Na przykład wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i imbir świetnie komponują się z jabłkiem i śliwką. A może łyżka proszku kakaowego? Nada gotowemu dżemowi czekoladowy smak. Wybierz!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmniejsz ogień i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Czas gotowania 40-45 minut. Nie zapomnij usunąć pianki, która pojawi się na powierzchni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponieważ przygotowujemy dżem na zimę, słoiki należy wysterylizować. Wkładam łyżkę do słoika i wlewam trochę wrzącej wody, a następnie po 10 minutach wrzątek spuszczam. Ale możesz także sterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej i piekarniku. I wystarczy zagotować pokrywki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż dżem w słoikach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwinąć lub szczelnie zamknąć zakrętką. Możesz przechowywać taki dżem w zwykłych warunkach mieszkaniowych. Lodówka nie jest wymagana.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ten dżem jest idealny na herbatę lub do pieczenia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy