skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sałatkę. Podstawą dania są bakłażany, jaja kurze i cebula. Jeśli te składniki zostaną przygotowane z wyprzedzeniem, prostotę uzupełni również szybkość przygotowania sałatki.
Krok 2:
Moje jaja kurze, włóż do rondla, zalej zimną wodą,podpal. Dodaj szczyptę soli do wody, aby skorupka jajka nie pękła podczas gotowania. Jajka gotujemy przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Dłuższy czas gotowania spowoduje, że żółtko w jajach nabierze brzydkiego niebieskiego odcienia.
Krok 3:
Spuść gorącą wodę z patelni z gotowanymi jajkami, zalej zimną i pozostaw na 20 minut. Następnie obieramy jaja kurze i kroimy nożem w duże kostki.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Cebula do takiej sałatki może być używana przez każdego do smaku, nie musisz się obawiać, że natkniesz się na gorzką cebulę. Po marynowaniu cebuli w mieszaninie octu każda gorycz z cebuli wyparuje.
Krok 5:
Wlej wodę, ocet stołowy do miski, dodaj pół łyżki cukru, pół łyżeczki soli, szczyptę kwasu cytrynowego, wymieszaj, aby kryształy luzem całkowicie się rozpuściły. Włóż cebulę do miski z marynatą, dobrze zmiksuj rękami i pozostaw na 15 minut podczas gotowania bakłażana.
Krok 6:
Teraz Można znaleźć bakłażany dowolnej odmiany o różnych smakach, na przykład jedząc bakłażany bez goryczy i nasion w środku. Takie warzywa znacznie upraszczają proces ich gotowania, nie trzeba podejmować działań w celu wyeliminowania goryczy, można od razu przystąpić do ich przygotowania. Ale jeśli bakłażany są zwykłe z goryczką, nie ma w tym nic złego. Myjemy bakłażany, usuwamy skórę, miąższ kroimy w małe kostki.
Krok 7:
Włóż bakłażany do miski, Posol je, zmiel rękami, aby były dobrze nasycone solą, pozostaw na 15 minut. Po określonym czasie sok zostanie uwolniony w misce, wyciśnij go. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go.
Krok 8:
Smaż bakłażany na średnim ogniu, mieszając szpatułką, przez 10 minut, aż będą lekko rumiane.
Krok 9:
Pozwól bakłażanowi ostygnąć i przenieś do miski z innymi składnikami.
Krok 10:
Doprawiamy sałatkę majonezem, ale trzeba ją trochę dodać, ponieważ bakłażan jest wystarczająco nasycony olejem, na którym był smażony, a nadmiar tłuszczu w sałatce może sprawić, że nie będzie smaczny. Do smaku dodaj sól i czarny pieprz.
Krok 11:
Wymieszaj. Podawaj sałatkę do stołu, jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
jeśli z jakiegoś powodu unikniesz tłuszczu, bakłażana nie można smażyć, ale upiec w piekarniku. Zamiast majonezu możesz użyć naturalnego jogurtu bez dodatków lub niskotłuszczowej śmietany. Alternatywnie możesz mieszać majonez, śmietanę i jogurt w dowolnych proporcjach i kombinacjach według własnego gustu. Zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g