skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli to możliwe, lepiej użyć domowych jabłek z ogrodu, ale możesz kupić. Możesz wybrać dowolne jabłka, ale lepiej, aby były mocniejsze. W razie potrzeby zwykły cukier można zastąpić cukrem trzcinowym. Sok z cytryny można również zastąpić 1/4 łyżeczki kwasu cytrynowego.
Krok 2:
Dokładnie opłucz świeże jabłka pod wodą, osusz ręcznikiem i bez obierania pokrój na kawałki, które chcesz: kółka, kostki, plasterki, cienkie plasterki. W takim przypadku konieczne jest wycięcie strąków nasiennych, aby podczas jedzenia nie natknąć się na nasiona.
Krok 3:
Jeśli chcesz ugotować kandyzowane owoce do dekoracji ciast, ciast, wypieków, warto pokroić jabłka w plasterki wraz ze strąkiem nasion.
Krok 4:
Przygotuj syrop cukrowy. Wlej wodę do rondla, wlej cukier granulowany i dodaj sok z cytryny. Postaw rondel na ogniu i zagotuj syrop, a następnie gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Krok 5:
Gdy syrop się zagotuje, włóż do niego półfabrykaty jabłkowe, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj jabłka na małym ogniu przez 5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól syropowi całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Zajmie to 3-4 godziny.
Krok 6:
Procedurę gotowania i chłodzenia należy powtórzyć 4-5 razy. Kiedy przyszłe kandyzowane owoce przejdą wszystkie etapy gotowania i chłodzenia, półfabrykaty jabłek staną się przezroczyste, ale jednocześnie zachowają swoją elastyczność. Nie powinny się rozpadać. Przetestowany w syropie, półfabrykaty jabłkowe wrzuć do durszlaka i pozwól, aby nadmiar syropu spłynął. Zajmie to kolejne 2 godziny.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej półfabrykaty jabłkowe w jednej warstwie. Umieść blachę do pieczenia z jabłkami w piekarniku nagrzanym do 100 ° C i susz kandyzowane owoce przez 2-2, 5 godziny. Następnie przenieś kandyzowane owoce na nowy papier do pieczenia, obracając je drugą stroną i kontynuuj suszenie w piekarniku w tej samej temperaturze przez kolejne 2-2,5 godziny.
kandyzowane owoce można również gotować w specjalnej suszarce, ale tutaj musisz kontrolować proces suszenia, ponieważ wiele suszarek elektrycznych nie ma możliwości ustawienia żądanej temperatury.
jeśli nie używasz specjalnych urządzeń, kandyzowane owoce można suszyć w temperaturze pokojowej, ale proces ten zajmie kilka dni, pod warunkiem niskiej wilgotności.
polecam procedurę gotowania i chłodzenia, aby powtórzyć tylko 3 razy, ponieważ niektóre półfabrykaty jabłek zostały rozgotowane. Nie wpłynęło to jednak na smak, wpłynęło to tylko na wygląd.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g