jabłko kandyzowane z jabłek

słodki zdrowy domowy przysmak z jabłek na herbatę! Taki przysmak będzie doskonałą alternatywą dla słodyczy, ciasteczek i innych słodyczy. Ale nadużywanie takiego deseru również nie jest tego warte, ponieważ kandyzowane owoce zawierają dużo cukru.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 26 g
108 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli to możliwe, lepiej użyć domowych jabłek z ogrodu, ale możesz kupić. Możesz wybrać dowolne jabłka, ale lepiej, aby były mocniejsze. W razie potrzeby zwykły cukier można zastąpić cukrem trzcinowym. Sok z cytryny można również zastąpić 1/4 łyżeczki kwasu cytrynowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz świeże jabłka pod wodą, osusz ręcznikiem i bez obierania pokrój na kawałki, które chcesz: kółka, kostki, plasterki, cienkie plasterki. W takim przypadku konieczne jest wycięcie strąków nasiennych, aby podczas jedzenia nie natknąć się na nasiona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli chcesz ugotować kandyzowane owoce do dekoracji ciast, ciast, wypieków, warto pokroić jabłka w plasterki wraz ze strąkiem nasion.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj syrop cukrowy. Wlej wodę do rondla, wlej cukier granulowany i dodaj sok z cytryny. Postaw rondel na ogniu i zagotuj syrop, a następnie gotuj przez kolejne 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy syrop się zagotuje, włóż do niego półfabrykaty jabłkowe, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj jabłka na małym ogniu przez 5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól syropowi całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Zajmie to 3-4 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Procedurę gotowania i chłodzenia należy powtórzyć 4-5 razy. Kiedy przyszłe kandyzowane owoce przejdą wszystkie etapy gotowania i chłodzenia, półfabrykaty jabłek staną się przezroczyste, ale jednocześnie zachowają swoją elastyczność. Nie powinny się rozpadać. Przetestowany w syropie, półfabrykaty jabłkowe wrzuć do durszlaka i pozwól, aby nadmiar syropu spłynął. Zajmie to kolejne 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej półfabrykaty jabłkowe w jednej warstwie. Umieść blachę do pieczenia z jabłkami w piekarniku nagrzanym do 100 ° C i susz kandyzowane owoce przez 2-2, 5 godziny. Następnie przenieś kandyzowane owoce na nowy papier do pieczenia, obracając je drugą stroną i kontynuuj suszenie w piekarniku w tej samej temperaturze przez kolejne 2-2,5 godziny.

kandyzowane owoce można również gotować w specjalnej suszarce, ale tutaj musisz kontrolować proces suszenia, ponieważ wiele suszarek elektrycznych nie ma możliwości ustawienia żądanej temperatury.

jeśli nie używasz specjalnych urządzeń, kandyzowane owoce można suszyć w temperaturze pokojowej, ale proces ten zajmie kilka dni, pod warunkiem niskiej wilgotności.

polecam procedurę gotowania i chłodzenia, aby powtórzyć tylko 3 razy, ponieważ niektóre półfabrykaty jabłek zostały rozgotowane. Nie wpłynęło to jednak na smak, wpłynęło to tylko na wygląd.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy