skład / składniki
metoda gotowania
1. Groszek moczymy w czystej zimnej wodzie przez 4-5 godzin (nie więcej!).
2. Umyj i obierz ziemniaki, pokrój je na duże kawałki.
3. Umyj marchewki, obierz, trzy na grubej tarce.
4. Obierz cebulę, drobno posiekaj.
5. Podpalamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, wkładamy do niego ziemniaki i groszek. Gotuj przez 20-25 minut prawie do miękkości. Czas jest wskazany w przybliżeniu i zależy od odmiany ziemniaka, odmiany i czasu moczenia grochu oraz cech twojej techniki. Spróbuj grochu i ziemniaków do smaku: jeśli są prawie gotowe, możesz przejść do następnego etapu (pamiętaj, że ziemniaki z groszkiem będą nadal gotowane przez około 10 minut z smażonymi warzywami i kiełbaskami, a w tym czasie osiągną pełną gotowość).
6. W tym czasie rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cebulę i marchewkę na złoty kolor.
7. Włóż smażone warzywa do wrzącego bulionu.
8. Na patelni bez oleju smażyć pokrojone w plastry kiełbaski przez 3-5 minut. Następnie włóż kawałki kiełbasy do rondla.
9. Gotuj zupę przez kolejne pięć minut, w tym czasie dodaj sól i pieprz.
10. Dodaj pietruszkę do zupy i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Kiełbasy myśliwskie - 326 kcal/100g