skład / składniki
metoda gotowania
moja mama jest medycznie zabroniona picia mocnej czarnej herbaty i kawy. Nic nie możesz zrobić, nie możesz kłócić się z lekarzami. Zapytany, który napój preferować, lekarz wzruszył ramionami, pomyślał i powiedział: "pij kompoty".
najbardziej wyraźny kolor i smak kompotów wiśniowych, ale delikatniejszy w smaku uzyskuje się kompot z filcowych (chińskich) wiśni. Filcowe drzewo wiśni jest małe i wcześnie daje plon osobie. Chińskie jagody wiśni to świetne jedzenie dla dzieci o słabym apetycie. A przepis na chiński kompot to świetny zakup dla gospodyń domowych.
kompot zamkniemy w szklanych słoikach i hermetycznie zamkniemy, dlatego umyte słoiki i metalowe pokrywki poddamy obróbce cieplnej.
sortujemy jagody wiśni, pozbywamy się zgniłych i zepsutych, myjemy wodą, suszymy na tkaninie. Napełniamy słoiki wiśniami tak bardzo, jak chcesz. Miłośnicy jagód wypełnią puszki na ramionach, ci, którzy lubią pić kompot lub z niewielką ilością surowców – mniej niż połowę.
przygotuj syrop z cukru i wody. Zagotuj oba składniki i wlej syrop wiśniowy do słoików na 1-2 palce poniżej szyi. Aby wykluczyć pleśnienie, sterylizujemy słoiki z kompotem. W dużym rondlu wkładamy kilka litrowych słoików, aby się nie stykały i ustawiamy minutnik na 20 minut. Jeśli puszki mają 0,5 litra, wystarczy 10 minut, ponad 1 litr-40 minut.
Zamknij gotowy kompot pokrywkami do konserwacji i odwróć.
zima będzie oszczędna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g